Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

10 stvari koje niste znali o medu i pčelama

10 stvari koje niste znali o medu i pčelama

10 stvari koje niste znali o medu i pčelama
  • Objavljeno: Utorak, 17.02.2015.
  • Broj pregleda: 769
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Med je zaista jedno od najdivnijih čuda prirode koji nas ne prestaje oduševljavati svojim svojstvima, svestranom djelotvornošću ali i načinom na koji se dobiva zahvaljujući fascinantnim i vrijednim pčelama.

U zadnje se vrijeme pojavljuje sve veća zabrinutost zbog izumiranja čitavih kolonija pčela na globalnoj razini. Uzroci tom problemu su brojni: od geoinžinjeringa, do štetnih elektromagnetskih zračenja, te upotrebe pesticida i onečišćenja zraka. Nužno je osvijestiti koliko su pčele važne zbog oprašivanja, proizvodnje meda ali i zbog održavanja sofisticirane ravnoteže u prirodi.

Ovdje donosimo 10 fascinantnih podataka o medu i pčelama koje možda niste znali i koji dodatno podsjećaju koliko je važno zaštititi pčele od daljnjeg izumiranja i podržati organsku proizvodnju meda.

Jedino organska proizvodnja meda poštuje i cijeni sofisticirane pčelinje protokole, ne narušava njihovu nježnu prirodnu ravnotežu i ne koristi otrovne i štetne preparate prilikom pčelarenja.

1. Med je kombinacija organskih kiselina, enzima, aminokiselina, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina, minerala i drugih vrijednih sastojaka.

2. Šećeri sadržani u medu su fruktoza, glukoza i u najmanjoj mjeri, saharoza.

3. Med sadrži vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5, B6, te minerale željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen.

4. Kristalizacija je znak da je med prirodnog podrijetla. Dolazi do izdvajanja kristala glukoze oko kojih se stvaraju kristali meda.

5. Kristalizacija meda odvija se brže ukoliko u medu ima više glukoze nego fruktoze ili ako med sadrži više od 20% vode.

6. U Tutankhamonovoj grobnici je pronađen jestivi med star više od 3000 godina što dokazuje činjenicu da, dobro zatvoren i skladišten na tamnom mjestu, ima neograničen rok trajanja.

7. Nemojte koristiti metalnu žličicu za med jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, pa radije neka bude drvena, porculanska ili plastična.

8. Iznad temperature od 40 °C med gubi ljekovita svojstva, pa pripazite da ga ne koristite u napitcima koji su prevrući.

9. Najviše ljekovitih svojstava meda unijet ćete u organizam ako ga rastopite u toploj tekućini i popijete ili nekoliko minuta držite pod jezikom zbog optimalne apsorpcije ljekovitih tvari.

10. Pčele imaju savršenu memoriju za vrijeme i prostor, te razlikuju više od 130 različitih mirisa.

Ponudu organskih pčelinjih proizvoda koje od 1958. godine proizvodi obitelj Gusak u slavonskom mjestu Tikveš, u netaknutoj prirodi Kopačkog rita pogledajte ovdje

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije