Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

12 super ljekovitih namirnica

12 super ljekovitih namirnica

12 super ljekovitih namirnica
  • Objavljeno: Srijeda, 29.09.2010.
  • Broj pregleda: 130.145
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Guava

Guave su malo tropsko voće koje može biti okruglo, ovalno ili kruškoliko. Ako ih možete nabaviti, počnite ih jesti što prije. Guave sadrže više antioksidanta likopena od bilo kojeg drugog voća ili povrća, a imaju ga gotovo 20 posto više od rajčica. Naša tijela ne mogu obraditi mnogo likopena u rajčicama dok su kuhane. Međutim, stanična struktura guava omogućuje da se antioksidanti apsorbiraju bilo da je plod sirovo ili kuhan.

Likopen štiti naše zdrave stanice od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati sve vrste oštećenja, uključujući i blokirane arterije, degeneraciju, probleme sa živčanim sustavom, pa čak i rak. Ljudi s tumorima prostate koji su konzumirali dopunu likopena su pokazali značajna poboljšanja, kao što je smanjivanje tumora i malignosti. Likopen inhibira rast stanica raka dojke, a istraživanja pokazuju da ovaj antioksidant može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti.

Ovo čudno malo voće je također bogato vitaminom C i drugim antioksidansima. Guava nudi 60 posto više kalija nego banane, što može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti i moždanog udara. U stvari, hranjive guave su se pokazale kao odlične namirnice koje snižavaju LDL kolesterol i potiču razvoj HDL kolesterola, smanjuju trigliceride i snižavaju krvni tlak.

Cilj je jesti svježe guave koliko god često možete, kada ih možete pronaći u trgovinama. One nisu obično na raspolaganju smrznute, a većina sokova od guave je obrađeno i zaslađeno, tako da oni ne pružaju istu vrhunsku prehranu kao cijeli, svježi plod. Jedna do dvije guave na dan je dobra količina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije