Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

20 tajni ravnog trbuha

20 tajni ravnog trbuha

20 tajni ravnog trbuha
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.11.2013.
  • Broj pregleda: 24.463
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trebate usvojiti osnovne navike

Savršeno ravan trbuh nećete postići izgladnjivanjem niti mukotrpnim vježbanjem u teretani. Smanjenje masti na području trbuha ćete postići kombinacijom pravilne prehrane i pravilnim vježbanjem. Premali unos kalorija će potaknuti zadržavanje masti, stoga je važno da unosite preporučenu dnevnu količinu kalorija. Ako ćete samo vježbati, a i dalje nepravilno jesti, vrijeme koje ćete potrošiti na vježbanje će biti uzaludno.

Pripazite na držanje

Pravilno držanje dok stojite, sjedite ili vježbate će vas odmah učiniti vitkijima. Pravilno držanje će potaknuti naprezanje mišića na području trbuha, a ne trebamo ni spominjati koliko je pravilno držanje važno za kralježnicu.

Saznajte kako loše držanje uništava vaše zdravlje!

Trošite mast

Vježbe snage će vam pomoći da definirate mišiće trbuha, ali nemojte zaboraviti na aerobne vježbe koje su najbolje za mršavljenje. Ako želite doći do brzih rezultata, radite intervalne treninge koji se sastoje od vježbi snage i aerobnih vježbi.

Opustite se

Prevelika količina stresa može uzrokovati kronično visoku razinu hormona stresa u tijelu koji smanjuju sposobnost tijela da troši masti na području trbuha. Ako ste uvijek napeti, vježbajte tehnike opuštanja.

Započnite sa zobenim pahuljicama

Tajna ravnog trbuha je konzumacija hrane koja će vam pomoći da potrošite masti s trbuha. Najbolja hrana je ona koja sadrži puno vlakana. Za doručak pojedite zobene pahuljice pomiješane s omiljenim voćem. Zobene pahuljice su odličan izvor vlakana, a voće će jelo učiniti još zdravijim i ukusnijim.

Pazite što pijete

Nije važno samo ono što jedete, već i što pijete. Pogrešna pića mogu uzrokovati nadutost. Pijte vodu, prirodne voćne sokove i čaj. Zaboravite na gazirana pića jer će ona uzrokovati različite probavne tegobe i smanjiti sposobnost tijela da troši masti, a obiluju i šećerom.

Isprobajte smoothie od banane i đumbira za ravan trbuh!

Držite se dalje od ovoga

Postoji hrana koja će vam pomoći da izravnate trbuh, kao i ona koja će uzrokovati nadutost. Izbjegavajte hranu za koju ste primijetili da vas nadima.

Radite trening za cijelo tijelo

Ako ćete raditi samo trbušnjake, možete zaboraviti na brze rezultate jer njima aktivirate samo jednu mišićnu grupu. Fokusirajte se na mišiće cijelog tijela i radite vježbe za cijelo tijelo, kao što su čučnjevi. Osim što će ovakve vježbe učvrstiti cijelo tijelo, one će uštedjeti vaše vrijeme.

Vježbajte sve mišiće

Ako radite samo jedan tip trbušnjaka, neki mišići će ostati uskraćeni. Trbuh ćete izravnati ako ćete potaknuti rad svih mišića.

Ne zaboravite na donji dio trbuha

Najkritičniji je donji dio trbuha, na kojemu se kilogrami prvo nakupljaju. Da biste izravnali donji dio trbuha, dobro čitajte nutritivni sastav proizvoda. Smanjite unos zasićenih masti, rafiniranog šećera i jednostavnih ugljikohidrata.

Saznajte kako brže i lakše do ravnog trbuha!

Jedite zdrave masti

Nezasićene masne kiseline će potaknuti sagorijevanje masti. Njih ćete pronaći u namirnicama kao što su avokado, bademi, maslinovo ulje i pistacije.

Vježbajte jogu

Joga je odlična za istezanje i oblikovanje mišića cijelog tijela. Radite pokrete koji će naprezati i ujedno istezati mišiće trbuha.

Jedite što je više moguće svježe

Sol, šećer i masna hrana će uzrokovati nadutost, dok će svježe voće i povrće, i cjelovite žitarice učiniti upravo suprotno.

Kontrolirajte veličine porcija

Bez obzira na to što redovito vježbate, nitko neće vidjeti definirane mišiće ako su prekriveni viškom kilograma. Kontrolirane veličine porcija će vam pomoći da izgubite neželjene kilograme.

Vježbajte s utezima

Ako mislite da vam utezi neće pomoći u definiranju mišića, varate se. Uzmite bučice i s njima vježbajte što češće. Pravi izazov je raditi vježbe za cijelo tijelo, ali s bučicama.

Pronađite ravnotežu

Još jedan način da izgradite mišiće trbuha je da svoju vježbu učinite malo težom. Tako, primjerice, sklekove radite na BOSU lopti.

Vježbajte donji dio trbuha

Za donji dio trbuha su najbolje vježbe kao što su škarice. Sve što će uzrokovati naprezanje mišića donjeg dijela trbuha treba postati dio vaše svakodnevne rutine vježbanja.

Ne zaboravite na leđa

Snažna leđa će učiniti da izgledate više i mršavije, a ujedno će pomoći i kod izravnavanja donjeg dijela trbuha.

Jedite nemasne proteine

Nemasni proteini će potaknuti sagorijevanje masti i dulje vas držati sitima. Jedite ribu, puretinu ili piletinu.

Radite izdržaje

Izdržaj je odličan za izgradnju i definiranje mišića trbuha. Potaknut će rad mišića cijelog trupa, nogu i ruku.

Saznajte što će se dogoditi s vašim tijelom ako počnete svaki dan raditi izdržaj (plank)!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije