Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

5 najčešćih mitova od dijetama

5 najčešćih mitova od dijetama

5 najčešćih mitova od dijetama
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.06.2012.
  • Broj pregleda: 13.393
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Postoje razne dijete koje obećavaju brzo i zdravo mršavljenje. Je li moguće da je dijeta, koju sada prakticirate, puna laži i dezinformacija? Mnoge stvari vam mogu otežati mršavljenje, a mi vam donosimo najčešće mitove o dijetama i istine o njima.

Dijetni sokovi su bolji

Dijetni sokova imaju manje kalorija od običnih jer ne sadrže šećer. Međutim, dijetni sokovi sadrže umjetne zaslađivače koji su povezani s debljanjem.

Naime, znanstvenici su dokazali da umjetni zaslađivači stimuliraju receptore koji prepoznaju šećer u jednjaku i želucu. Gušterača potom počinje oslobađati inzulin kako bi regulirala razinu šećera. U isto vrijeme signali se šalju u dio mozga koji je zadužen za prepoznavanje osjećaja sitosti, a on ostaje zbunjen jer nije primio kalorije.

Vaše tijelo ostaje prevareno, a žudnja za hranom postaje veća, zbog čega ste skloniji prejedanju kako biste zadovoljili osjećaj gladi, što vodi debljanju. Najbolje je piti običnu vodu, a ukoliko niste ljubitelj vode, dodajte malo limuna, limete ili vama dragog voća koje će obogatiti okus, osvježiti vas i spriječiti debljanje.

Manje kalorija znači manje kilograma na vagi

Na prvi pogled se čini logičnim, ali premali unos kalorija može imati kontraproduktivno djelovanje. Naravno da je poželjno smanjiti unos kalorija, ali ne previše. Drugim riječima, tijelo treba minimalan broj kalorija za osnovne radnje (disanje, hodanje , razmišljanje).

Vjerujete li i vi u ove mitove o doručku?

Ukoliko unesete premali broj kalorija, tijelo će početi trošiti kalorije iz mišića, ostavljajući vam veliki postotak masti i spor metabolizam, što u nijednom slučaju ne pomaže kod dugoročnog mršavljenja. Masti i kalorije su organizmu potrebne, štoviše, bez njih ne bi mogao preživjeti. Važno je da uskladite unos svih hranjivih tvari koje su potrebne organizmu i da prehrana bude što kvalitetnija. Primjerice, smanjite unos zasićenih masnih kiselina, a povećajte unos nezasićenih masnih kiselina.

Tjestenina deblja

Problem nije sama tjestenina, već porcija tjestenine. Ukoliko pretjerujete s konzumiranjem bilo kakve vrste namirnica, a to ne potrošite, normalno je da ćete se udebljati. Bez obzira je li to kruh, tjestenina ili riža, rješenje se krije u umjerenosti, a ne u prestanku unosa ugljikohidrata. Dodajte tjestenini kaloričan umak i veliku količinu parmezana i naravno da će postati prijetnja gubitku kilograma.

Istražite mitove o zdravoj prehrani koji su u stvari čista glupost!

Također je važno da znate kako postoje zdraviji načini pripremanja tjestenine, kojima ćete unijeti manje kalorija. Tjestenina je zdrava, ali kao i sve drugo, u umjerenim količinama.

Ne smije se jesti nakon 8 sati navečer

Naravno da nije zdravo jesti prekasno navečer, naročito teško probavljivu hranu. Istraživanja pokazuju da nije zdravo jesti navečer jer je veća vjerojatnost da pojedete veću količinu hrane zbog slabije sposobnosti procjenjivanja potrebne količine hrane. Naime, navečer počinjete osjećati umor, energija počinje padati, a vi umor zamijenite s glađu.

Ipak, nije vrijeme kada jedete ključno, već što jedete. Uvijek vodite računa o tome koliko ste pojeli taj dan, a za večernji obrok odaberite nešto lako probavljivo.

Nemasna hrana je zdravija

Masti su jedan od sastojaka koji hrani daju dobar okus. Kada uklonite sve masti, mnoga hrana neće imati tako dobar okus. Kako bi se to nadomjestilo, proizvođači nemasne hrane umjesto masti stavljaju razne aditive kako bi hrana imala dobar okus. Ovi aditivi vašem zdravlju štete znatno više od masti, koje su u određenoj mjeri potrebne organizmu.

Dobro čitajte etikete na namirnicama kako biste se uvjerili da ne sadrži aditive, a najbolje bi bilo da sami pripremate obroke jer na taj način možete koristiti zdrave masti koje ćete pronaći u nekim vrstama ulja, kao što je maslinovo.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije