Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ananas - odlično mirisno voće

Ananas - odlično mirisno voće

Ananas - odlično mirisno voće
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 13.689
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Danas je ananas na široko poznata biljaka, no on je prvotno uspijevao sam u Južnoj Americi, u Brazilu i Paragvaju. Južnoamerički Indijanci su ga nazivali Anananas Cosmosus što znači odlično mirisno voće. Ananas se proširio u Meksiko, Puerto Rico, na Havaje, Filipine, Tajland, Afriku i Australiju odnosno na gotovo sve zemlje u kojima čitavu godinu sja sunce i padaju tropske kiše. Najveći proizvođači ananasa danas su Tajland, Filipini i Brazli.

Plod ananasa je specifičan zbog ljuskaste površine, a plod može narasti do mase tri kilograma. Žuto meso ploda ima prepoznatiljiv aromatičan okus,pa se iz tih razloga koristi za dekoraciju i aromatizaciju. Ananas sadrži sve vitamine no u najvećoj količini vitamine C, B, i A,a kad je riječ o mineralima i elementima u tragovima u ananasu ih ima 16: kalij, kalcij, fosfor, jod, magnezij i dr.

Pripremite sirup od ananasa za bolje zdravlje cijelog tijela!

Ono što ananas čini jednim od najboljih prirodnih ljekovitih sredstava je izuzetno visok udio bromelina. Bromelin je tzv. čudotovorni enzim, a sastoji se točnije od tri enzima koji djeluju na razgradnju bjelančevina u tijelu, tako da ananas možemo ubrojiti u najvažnije saveznike kod probave bjelančevina. Uz ovo bromelin posjeduje još neka pozitivna svojstva: sprječava zgrušavanje krvi i na taj način poboljšava prokrvljenost, snižava krvni tlak i doprinosi razgradnji nakupina na unutarnjim stijenkama žila. Bromelin djeluje i na ublažavanje upala te djeluje opuštajuće na mišiće, sprječeva lokalne mišićne grčeve, kao što su primjerice menstrulani grčevi. Bromelin se može pronaći i kako nadopuna prehrani u obliku kapsula.

Ananas nam je dobar suradnik u očuvanju zdravlja, jer uz sve navedeno, ima i diuretička svojstva, služi za poticanje apetita, jačanje probave, sprječavanje proljeva, uništava crijevne nametnike, pomaže kod tegoba sunčanice. Kada je riječ o hiperpigmetacijama kože koje su uzrokovane starenjem (staračke pjege) bromelin opet djeluje kao naš saveznik. Kako bromelin prodire kroz kožu i može izblijediti pigment hiperpigmenatcija (staračke pjege). Jastučić vate natopljen sokom od ananasa položimo na hiperpigmetacije na gornjoj strani dlanova i one blijede ili potpuno nestaju. Sok ananasa se koristio kod povišene temperature i tegoba morske bolesti. U karipskim zemljama ananas je cijenjeni afrodizijak.

Pripremite smoothie od ananasa i jagode protiv nadutosti!

Nezreli plodovi ananasa su dosta kiseli, sadrže izuzetno veliku količinu kiseline, pa bi ih trebali izbjegavati ljudi s upalama želučane sluznice, čirom na želucu ili dvanaesniku. Za takve ljude je preporučljivo da izbjegavaju i zrele manje slatke plodove. Velika količina kiseline prisutne u nezrelim plodovima može oštetiti i zube. Ananas i sok ananasa nisu preporučljivi ni za vrijeme trudnoće.

Pri kupnji ananasa treba kupovati samo zrele plodove, a njih ćete prepoznati po tvrdim izboćenim ljuskama koje će se lako otrgnuti. Što je plod tamniji to je bolje kvalitete. Plod ananasa je vrlo osjetljiv i ne smije se držati u hladnjaku.Konzervirani ananas je izgubi i do 60% vitamina, a konzerviranjem se i molekule bromelina razgrađuju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije