Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Angelica

Angelica

Angelica
  • Objavljeno: Subota, 01.09.2012.
  • Broj pregleda: 7.033
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Latinski naziv: Angelica Archangelica

Porodica: Apiaceae (Umbelliferae)

Ostali nazivi: angelika, anđeoski korijen, anđeosko drvo, kravojac, divlja pirevina, siriš, šiviz.

Opis

Angelica je biljka impresivnog izgleda. Može dosegnuti visinu do 2m, a njezine šuplje stabljike podsjećaju na celer. Angelica raste u vlažnim, hladnim šumama. Vjeruje se da angelica dolazi iz Sjeverne Europe. Povezuje se s nordijskom magijom, gdje se koristila za zaštitu od nevolje i zla. Druga legenda kaže da su majke djeci radile ogrlice od angelice kako bi ih zaštitile od bolesti i vračanja.

Angelicu je najbolje uzgajati na području vlažnih šuma, livada ili uz riječne obale. Dolazi iz iste porodice kao i celer, peršin, mrkva i koromač. Angelica je poznata biljka i u kulinarstvu. Može se izrezati i pripremiti poput šparoga. Mladi izdanci i listovi se koriste za okus vina i likera, a kandirana stabljika kao ukras torti. Lišće svježe ili sušeno, može se koristiti u juhama i varivima. Za bolji okus, dodajte ju posljednjih nekoliko minuta kuhanja.

Priprema i pohrana

Angelica cvate u lipnju i kolovozu, a bere se zimi ili na početku proljeća. Upotrebljavaju se korijen, mladice s listovima i sjemenke. Biljka se može osušiti ili koristiti svježa.

Priprema jela

Kod pripreme jela se koriste svi dijelovi angelice. Korijen i stabljike sadrže eterično ulje koje se često dodaje pićima. Ulje angelice se upotrebljava u proizvodnji parfema. Sjemenke se koriste u pripremanju slastica, a ostali dijelovi biljke se često koriste u ukrašavanju jela. Cvjetovi angelice se trebaju brati na početku proljeća jer tada imaju najbolji okus i miris, zbog čega su odlični za pripremu voćnih salata i kremastih slastica. Angelica smanjuje kiselost, stoga se može koristiti kod pripreme kiselkastih jela.

Ljekovita svojstva

Angelica potiče znojenje i apetit. Koristi se za liječenje bolesti prsnog koša i probavnih smetnji. Čaj od lišća angelice može smanjiti napetost i ubrzati metabolizam. Ipak, angelicu bi trebale izbjegavati trudnice i dijabetičari. Korištenje angelice bez rukavica može kožu učiniti osjetljivom na sunce ili uzrokovati kožne iritacije. Male količine sjemenki i stabljike su sigurne, ali velike količine svježeg korijena mogu biti otrovne.

Komentari

Najnovije

Najčitanije