Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bakar - Cuprum, Cu

Bakar - Cuprum, Cu

Bakar - Cuprum, Cu
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 2.596
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

IZVOR

Uravnoteženom prehranom dnevno se unosi 1-2 mg bakra. Prirodni izvori su goveđa jetra, raž, grah, šljive, piletina, grašak, banana, kikiriki, sjemenke suncokreta, soja, kvasac, sezam, bademi.

FUNKCIJA

Bakar je rasprostranjen u biološkim tkivima u obliku organskog kompleksa koji djeluju kao enzimi. Bakar sudjeluje u različitim metaboličkim reakcijama, sintezi nekih esencijalnih spojeva, te u održavanju normalnog funkcioniranja živčanog sustava.

Enzimi bakra sudjeluju u prevenciji oštećenja od strane slobodnih radikala- što je bitno za elastičnost arterija. Tako da se smatra da deficit bakra jedan od vodećih rizičnih faktora za bolesti krvožilnog sustava.

Važan je i za imunološki sustav, dio je prirodnih pigmenata( keratin u kosi),bitan je i unos bakra tijekom trudnoće za normalan razvoj djeteta.

NEDOSTATAK

Nedostatak u ljudi je izrazito rijedak. Simptomi nedostatka su: neuropenija, leukopenija, manjak željeza, abnormalnosti kostiju.

TOKSIČNOST

Rijetko se događa i obično je rezultat namjernog trovanja ili otpuštanja bakrenih iona iz posuda za kuhanje ili aparata za dijalizu. Dolazi do oštećenja jetre, pojave žutice, hemolize, konvulzija, hipotenzije, kome i smrti.

Simptomi akutnog trovanja su vrtoglavica, povraćanje, bolovi u trbuhu i mišićima.

DOZA

RDA 1,5-3 mg

Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi se zadovoljila preporučena dnevna količina:

  • 1,8-3,6 kg sira
  • 680-1360 kg kruha
  • 2,5-5 kg čajni kolačići
  • 950-1900 g skuše
  • 1,4-2,8 kg svinjetine
  • 1,5-3 kg govedine
  • 1,5-3 kg piletine
  • 30 g oraha
  • 15-30 l mlijeka
  • 1,7-3,2 kg krušaka
  • 1,5-3 kg jabuka
  • 1,25-2,5 kg jagoda
  • 3-6 kg breskva
  • 750-1500 g krumpira
  • 1,7-3,2 kg kelja
  • 1,1-2,2 kg mrkve

INTERAKCIJE

kalcij, cink

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije