Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Beta - karoten

Beta - karoten

Beta - karoten
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.04.2010.
  • Broj pregleda: 3.173
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Najbolje je započeti priču od početka. Znači karotenoidi su zapravo velika skupina tvari široko rasprostranjenih u prirodi. Jedan od najznačajnijih predstavnika te skupine je beta-karoten, biljni pigment žute do crvene boje, koji se nalazi u različitom voću i povrću. Izoliran je iz mrkve još 1830. godine te je po tome i nazvan „karoten". Također moramo napomenuti da se smatra prethodnikom vitamina A, jer ga ljudski organizam može pretvoriti u vitamin A.

Beta-karoten široko je rasprostranjen biljni pigment koji se nalazi u voću i povrću u svim nijansama od žute i narančaste pa sve do tamnozelene boje (mrkva, dinja, kruška, jabuka, marelica, začinska paprika, špinat, blitva, brokula). Kad se preporučuje konzumiranje "obojenog" voća i povrća, misli se upravo na beta-karoten.

Funkcija beta-karotena u organizmu je višestruka. Beta-karoten je poznati antioksidant koji se najvećim dijelom prodaje kao sintetski suplement, a sastoji se od jedne molekule trans beta-karotena. Prirodni oblik iz voća i povrća ima 2 molekule i to trans beta-karotena i 9-cis beta-karotena. Najčešće djeluje kao zaštita od slobodnih radikala koji oštećuju stanice tijela i dovode do brojnih poremećaja i bolesti. Također stimulira obrambene snage organizma te je potreban za stvaranje pigmenta melanina u koži. Beta-karoten štiti kožu od opasnog spektra UV zračenja, pa se, osim u kremama za sunčanje, preporučuje i kao dodatak prehrani nekoliko tjedana prije izlaganja suncu. No njegova najpoznatija uloga je očuvanje kože i sluznica.

Koža je naš najveći organ i potrebna joj je neposredna zaštita od vanjskih utjecaja (fizikalnih, kemijskih i mikrobioloških). Sluznice imaju istu funkciju, no da bi je ostvarile, moraju uvijek biti vlažne. To im omogućuje vitamin A koji je najbolje uzimati u obliku beta-karotena. Antitumorsko djelovanje samo je jedna od brojnih funkcija beta-karotena. Budući da je jak antioksidant, njegova je uloga u zaštiti i poticanju obrambenih snaga vrlo značajna osobito za starije osobe, a na taj način indirektno je uperen protiv ostalih prijetnji zdravlju. Prevencija noćnog sljepila i preosjetljivosti na svjetlo sljedeće su njegove funkcije. On je i "anđeo čuvar" alkoholičara, pa čak i onih koji su oboljeli od AIDS-a.

Beta-karoten ne uzrokuje nuspojave, no vrlo visoke doze (iznad 60mg na dan) mogu obojiti kožu u žuto-narančastu boju (ksantoza). Osobe koje uzimaju beta-karoten tijekom duljeg razdoblja trebaju uzimati i vitamin E, jer beta-karoten snižava razinu vitamina E u krvi. Bitno je reći da unos većih količina beta-karotena neće dovesti do hipervitaminoze vitaminom A, jer je apsorpcija beta-karotenom mala, a njegova pretvorba u vitamin A prespora. Kod osoba koje konzumiraju raznovrsnu hranu bogatu voćem i povrćem ne može se govoriti o deficitu beta-karotenom, ali kod osoba koje ne konzumiraju takvu hranu - deficit je moguć.

Od zanimljivosti bi izdvojili da treba obratiti pozornost pri čitanju etiketa, poglavito na dijelovima  prirodni izvor, tj. od čega je dobiven (od algi, mrkve, palme). Otopljen u jednoj od masnoća (palmino ulje) on se nalazi u prirodnom ambijentu i sigurno će se takav bolje apsorbirati. Sintetski oblik neće imati nikakav "izvor", nego će stajati samo "beta-karoten". Beta-karoten može biti u prahu, tabletama tamnosmeđe boje, u kapsulama i dražejama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije