Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bojila

Bojila

Bojila
  • Objavljeno: Srijeda, 19.01.2011.
  • Broj pregleda: 9.115
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vrste bojila

Zakonodavstvo razlikuje jestiva bojila, koja se nepo­sredno dodaju u namirnice, i jednu drugu skupinu bojila, koja se smije upotrebljavati samo na površini namirnica. Površinska bojila koja se, primjerice, upotre­bljavaju za bojenje korice sira, omota nekih vrsta kobasica i za bojenje uskrsnih jaja, u pravilu se ne jedu zajedno s hranom.

Bojila koja se mogu jesti zajedno s hranom označena su posebnim E(U) brojem, u slučaju da im je upotreba odo­brena u svim članicama Europske unije, primjerice kurkumin = E 100. Bojila za prevlake i omote namirnica koji se nc jedu ili za pakovanja označena su C-brojem.

Bojila za žigove, kojima se označava meso, sve se više zamjenjuju vatrenim žigovima.

Posebnu ulogu igraju bojila u kozmetičke svrhe jer ona preko usta mogu doći do želuca, primjerice bojila za ruže-ve za usne, stoga ona moraju zadovoljiti jednako stroge zahtjeve kao i bojila za namirnice.

Zašto se upotrebljavaju bojila?

Bojila se uglavnom upotrebljavaju za uljepšavanje namirni­ca. Taj postupak ima dugu povijest, a primjenjivali su ga već i Egipćani i Rimljani, prije svega na kraljevskim i carskim dvorovima. No, vrsta boja za bojenje hrane tijekom vreme­na jako se promijenila. U srednjem vijeku su se zbog po­manjkanja drugih mogućnosti upotrebljavala uglavnom pr­irodna bojila kao oker (glina), sok crvene cikle, ekstrakti s karotenom dobiveni od mrkve i zeleno bojilo iz listova, klorofil. Početkom 19. stoljeća, zbog sve većih saznanja do ko­jih se dolazilo razvojem kemije, medu ostalim su se za bo­jenje upotrebljavali i spojevi olova, bakra i žive vrlo intenzi­vnih boja. No, uskoro se pokazalo da su ti spojevi otrovni pa je njihova upotreba zabranjena prvim zakonom o bojili-ma iz 1887. godine.

U drugoj polovici 19. stoljeća otkrivena su azo bojila (= indantren), čime su se otvorile nove, dotad nepoznate mo­gućnosti. Njihove jake boje, koje su se u početku koristile samo za bojenje tekstila, uskoro su se počele upotrebljava­ti i za bojenje hrane. Tako su, s jedne strane, jela dobila privlačan izgled, a s druge su se strane mogle prodavati i namirnice koje su već bile trule i pokvarene, jer se kupca lako moglo zavarati o pravom stanju stvari.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije