Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bosiljak

  • Objavljeno: 25.08.2012.
  • Izmjena: 29.07.2015.

Bosiljak

Sadržaj

  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Latinski naziv: Ocimum basilicum

Porodica: Lamiaceae

Ostali nazivi: basilik, basilic, basiliko, bazilije

Opis

Vjeruje se da dolazi iz Grčke, gdje se nazivao kraljevskom biljkom. Postoje razne vrste bosiljka, ali Ocimum basilicum je najpoznatiji i najčešće se koristi. Bosiljak je jednogodišnja biljka koja dosegne visinu od  50 cm, a u idealnim uvjetima može još više narasti.

Ima slatkast okus, zbog čega je popularan u pripremi jela. Sušeni bosiljak je također odličnog okusa, ali je slabijeg mirisa, koji s vremenom u potpunosti nestaje.

Priprema i pohrana

Izbjegavajte kupnju svježeg bosiljka koji je uvenuo i ima crne tragove na listovima. Svježi bosiljak se može zamrznuti i pohraniti na nekoliko tjedana. Najbolja metoda jest da stavite bosiljak u malu plastičnu vrećicu. Ostavite malo zraka u njoj kako bi bila malo napuhnuta, a potom stavite u zamrzivač na mjesto gdje se neće zgnječiti.

Još jedan učinkovit način pohrane jest da uberete svježe lišće, operete ih i osušite, a potom stavite u staklenu teglicu. Svaki list možete posuti s malo soli kako se međusobno ne bi zalijepili. Teglicu napunite maslinovim uljem, zatvorite i stavite u hladnjak. Ovisno o kvaliteti svježeg lišća, bosiljak pohranjen na ovaj način bi trebao trajati do 3 mjeseca, a da se ne pojave crni tragovi na listićima.

Priprema jela

Bosiljak je odličan kao začin za juhe, salate, umake, meso i slično. Najpopularniji je na području Italije, gdje se priprema dodaje u sastav pesto umaka, talijanskog specijaliteta.

Ljekovita svojstva

Koristio se kao vodica za ispiranje usta i grla, kupka za povećanje energije i za uklanjanje znakova umora s očiju. Također je odličan je borbi protiv probavnih smetnji.

Tagovi:

Komentari

Trenutno nema komentara

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli komentirali sadržaj.

    Najnovije

    Najčitanije

    
    Zatvori oglas