Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Čaj od maslačka za ljepotu i zdravlje

Čaj od maslačka za ljepotu i zdravlje

Čaj od maslačka za ljepotu i zdravlje
  • Objavljeno: Petak, 08.11.2013.
  • Broj pregleda: 1.242
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Maslačak se do prije nekoliko desetljeća smatrao korovom, čupao i bacao. Srećom, znanstvenici su otkrili da je maslačak biljka odličnih ljekovitih svojstava.

Odličnog je okusa, naročito kada se pomiješa s medom. U kineskoj tradicionalnoj medicini maslačak je važan dio različitih lijekova.

Zeleni dijelovi maslačka se mogu koristiti za salate, a sami cvijet se suši i koristi za pripremu čaja. Maslačak sadrži više karotena o mrkve i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.

Diuretik

Maslačak ima prirodna diuretska svojstva. Pomoći će u čišćenju tijela od toksina, pospješit će zdravlje bubrega i urinarnog trakta. Čaj od maslačka će ublažiti probavne tegobe i smanjiti rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca. Također je odličan i za izmokravanje bubrežnih kamenaca jer izmokravanje čini manje bolnim i neugodnim.

Krvni tlak

Visok krvni tlak možete regulirati svakodnevnim ispijanjem čaja od maslačka. Sadrži spojeve koji će u kratkom roku regulirati krvni tlak. Također će regulirati razinu kolesterola i samim time smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti jer su visok krvni tlak i visoka razina kolesterola vodeći uzročnici bolesti srca.

Poremećaji u radu jetre

Kronični umor može biti prvi simptom poremećaja u radu jetre. Maslačak će pospješiti funkciju jetre i olakšati oslobađanje toksina iz tijela. Njegova antioksidacijska svojstva će smanjiti rizik od nastanka raka jetre. Čaj od maslačka može pospješiti apetit, ali će ujedno i regulirati rad probave i olakšati probavne smetnje.

Mršavljenje

Čaj od maslačka će lagano stimulirati rad probavnog sustava i pospješiti trošenje kalorija. Čovjekov urin sadrži oko 4% masti. Što više mokrimo, iz tijela će se oslobađati veća količina masti i vode, a vi ćete to nakon nekog vremena primijetiti na vagi.

Anemija

Maslačak je dobar izvor željeza, vitamina i proteina. Željezo je važan dio hemoglobina, a vitamini i proteini su neophodni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Maslačak sadrži organski natrij, koji je odličan za osobe koje imaju prenisku razinu natrija u tijelu.

Njega kože

Oblozi od čaja od maslačka će ublažiti iritacije kože. Ima antimikrobno i antivirusno djelovanje, zbog čega je odličan za smanjenje prištića i akni, kao i ublažavanje uboda insekata. Regulirat će razinu hormona, koži dati prirodan sjaj i mekoću. Ne morate nužno stavljati obloge od čaja maslačka, već je dovoljno da ga svakodnevno ispijate. Nakon nekoliko tjedana ćete primijetiti smanjenje prištića. Oblozi od čaja maslačka su se pokazali uspješnima u ublažavanju simptoma psorijaze, kao što su svrab i ljuštenje kože.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije