Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Cink

Cink

Cink
  • Objavljeno: Petak, 28.01.2011.
  • Broj pregleda: 7.125
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Cink se koristi od davnih egipatskih vremena kako bi se poboljšalo zacjeljivanje rana, iako je korisnost ovakvog pristupa danas samo djelomično potvrđena kliničkim podacima.

Cink je mineral, bitan element u tragovima, jer su vrlo male količine cinka neophodne za ljudsko zdravlje.

Cink je neophodan za funkcioniranje više od 300 različitih enzima i igra važnu ulogu u ogromnom broju bioloških procesa. Cink je bitan za antioksidativni enzim superoksid dismutazu, te za nekoliko enzimskih reakcija uključenih u ugljikohidrate i metabolizam proteina.

Njegov utjecaj na imunitet uključuje regulaciju T limfocita, CD4, prirodnih stanica ubojica, i interleukina II. Osim toga, za cink se tvrdi da posjeduje antivirusno djelovanje. Pokazalo se da igra ulogu u zacjeljivanju rana, osobito nakon opeklina ili kirurških rezova. Cink je neophodan za sazrijevanje sperme i normalan razvoj ploda. Uključen je u osjetilnu percepciju (okus, miris i vid) i kontrolu oslobađanja pohranjenog vitamina A iz jetre. U endokrinom sustavu, cink regulira inzulinske aktivnost i pretvaranje hormona štitnjače tiroksina u trijodtironin.

Temeljem dostupnih znanstvenih dokaza, cink može biti učinkovit u liječenju pothranjenosti, akni, peptičkog ulkusa, čireva na nogama, neplodnosti, Wilsonove bolesti, herpesa, te poremećaju osjetila okusa ili mirisa. Cink je također stekao popularnost za uporabu u prevenciji prehlade.

Uloga cinka je sporna u nekim slučajevima, kao i rezultati istraživanja s kontradiktornim informacijama.

Proljev (djeca)

Višestruke studije u zemljama u razvoju utvrdile su da cink kao dodatak prehrani u pothranjene djece s akutnim proljevom može smanjiti težinu i trajanje proljeva, osobito u djece s niskim razinama cinka.

Želučani ulkusi

Proces ozdravljenja od želučanog čira može biti poboljšan kroz liječenje cinkom, iako će biti potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri cink može biti koristan za pacijente s ovim stanjem.

Anemija srpastih stanica

Jaki znanstveni dokazi sugeriraju da cink može pomoći u upravljanju ili smanjenju simptoma anemije srpastih stanica. Većina tih studija objavila je povećanje visine, težine, funkcije imunološkog sustava i razine testosterona, a smanjenje broja bolesnih stanica nakon terapije cinkom.

Nedostatak cinka

Nedostatak cinka uzrokovan je neadekvatnim unosom ili apsorpcijom, povećanim izlučivanjem cinka u urinu ili povećanim tjelesnim potrebama za cinkom. Simptomi nedostatka cinka uključuju zaostajanje u rastu, gubitak kose, proljev, zakašnjelo seksualno sazrijevanje, impotenciju, očne i kožne bolesti, te gubitak apetita. Dodatni simptomi mogu uključivati gubitak težine, usporeno zacjeljivanje rana, promjenu u osjetilu okusa i pospanost. Razina cinka se može se mjeriti u plazmi, crvenim krvnim stanicama, bijelim krvnim stanicama i kosi.

Akne

Na temelju nekih studija korištenje cinka je siguran i učinkovit tretman za akne, međutim, neke studije izvještavaju o ne učinku cinka ili negativnom učinku. Osim toga, mnoge studije koriste kombinaciju tretmana. Nekoliko studija je identificiralo pozitivnu korelacija između razine cinka i ozbiljnosti akni, dok druge nisu.

Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD)

Rana istraživanja su pokazala korelaciju između niske razine slobodnih masnih kiselina i cinka u djece s poremećajem hiperaktivnosti i deficita pažnje. Dodatna istraživanja su otkrila da dodatak cinka smanje hiperaktivnost i impulzivnost, ali ne smanjuje simptome nedostatka pažnje. Cink može biti učinkovitiji tretman za stariju djecu s višim indeksom tjelesne mase.

Downov sindrom

U nekoliko studija, dodatak cinka se koristio kako bi se neutralizirali hipotireoza i blago smanjenje broja infekcija u djece s Downovim sindromom. Međutim, cink čini se, nije poboljšao loš imunološki sustav.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije