Cjelovite žitarice: zašto su dobre

Cjelovite žitarice: zašto su dobre

Cjelovite žitarice: zašto su dobre
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što cjelovite žitarice mogu učiniti za vas

Kardiovaskularne bolesti

Cjelovite žitarice za razliku od rafiniranih žitarica znatno snižavaju ukupni kolesterol, lipoproteine niske gustoće (LDL ili loš kolesterol), trigliceride i inzulin. Svaka od tih promjena smanjenje rizik od kardiovaskularnih bolesti. 21 posto manje izgleda za kardiovaskularne bolesti imali su ljudi koji su jeli 2,5 ili više serviranja cjelovitih žitarica dnevno, u usporedbi s onima koji su jeli manje od dvije porcije tjedno.

Dijabetes tipa 2

U studiji provedenoj na više od 160.000 žena čije su zdravlje i prehrambene navike istraživači pratili 18 godina, one žene koje su u prosjeku jele 2 do 3 serviranja cjelovitih žitarica dnevno, imale su 30 posto manju vjerojatnost za razvoj dijabetesa tipa 2 od onih koji su rijetko jeli cjelovita zrna.

Rak

Velika, petogodišnja studija provedena na 500.000 muškaraca i žena ukazuje na to da jedenje žitarica, ali ne i dijetalnih vlakna, nudi skromnu zaštitu od raka debelog crijeva.

Probava

Vlakna u cjelovitim žitaricama pomažu spriječiti zatvor. Ona također pomažu u sprečavanju divertikulitisa (razvoj malih vrećica unutar debelog crijeva koje se lako upale), a smanjuju i tlak u crijevima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije