Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Čudesni pčelinji proizvodi

Čudesni pčelinji proizvodi

Čudesni pčelinji proizvodi
  • Objavljeno: Utorak, 12.06.2012.
  • Broj pregleda: 54.827
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Apiterapija pripada metodi alternativnog liječenja u kojoj se koriste pčelinji proizvodi kao što su polen, pčelinji otrov, vosak ili med. Ne postoji određeni tečaj ili škola za izučavanje upotrebe apiterapije. Međutim, apiterapija se svakodnevno prakticira samim konzumiranjem pčelinjih proizvoda.

Vjeruje se da je uspješna kod liječenja multiple skleroze, osteoartritisa, reumatoidnog artritisa i alergija. Pokazala se izrazito učinkovitom kod liječena kašlja, herpesa, predmenstrualnog sindroma, peludne groznice, visokog kolesterola i prehlade. Ostale upotrebe uključuju poboljšanje sportskih performansi i liječenje rana nakon operacije na području usne šupljine. Med se često direktno nanosi na mjesto opekotine i rane.

Vjeruje se da se različiti pčelinji proizvodi koriste za liječenje različitih medicinskih stanja. Primjerice, pčelinji otrov se koristi za smanjenje osjetljivosti na ubode pčela. Postoje vjerovanja da pčelinji otrov smanjuje bol i otekline, ali novija istraživanja su to opovrgnula.

Znanstvenici su ustanovili da se med i ostali pčelinji proizvodi kao što je propolis uspješno bore protiv bakterija i virusa. Međutim, ne postoje znanstveni dokazi koji upućuju da i matična mliječ ima takav učinak.

Primjena apiterapije

Učinkovita je za smanjenje alergijskih reakcija na ubode pčela, pri čemu se koristi pčelinji otrov. Znanstvenici su dokazali da primjena pčelinjeg otrova pruža zaštitu od alergijskih reakcija na pčelinji ubod, gotovo u 99% slučajeva. Jednom kada se prestane s primjenom pčelinjeg otrova, rizik od nastanka alergijskih reakcija će se u idućih 5 do 10 godina povećati za 5 do 15%.

Med se u većini slučajeva pokazao učinkovitim kod ublažavanja simptoma opekotina. Također je odličan za smanjenje učestalosti kašlja, a najbolje ga je pojesti prije odlaska u krevet.

Propolis je odličan za liječenje prehlade, genitalnog herpesa i rana nastalih operacijom usne šupljine.

Apiterapija se nije pokazala naročito učinkovitom kod povećanja sportskih performansi, barem kada se primjenjuje polen, kako ni kod liječenja multiple skleroze i osteoartritisa. S druge strane, postoje dokazi da konzumacija meda uistinu može povećati sportske performanse jer održava normalnu razinu šećera u krvi, a najučinkovitiji se pokazao kada se konzumira tijekom samog vježbanja.

Što se tiče predmenstrualnog sindroma, ne postoji dovoljno dokaza koji bi upućivali na učinkovitost pčelinjih proizvoda. Ipak, kombinacija matične mliječi, ekstrakta polena i samog polena se pokazala učinkovitom kod smanjenja promjene raspoloženja i zadržavanja tekućine, što je karakteristično za predmenstrualni sindrom.

Vjeruje se da med pomaže kod ublažavanja simptoma peludne groznice, ali novija istraživanja su pokazala da konzumiranje meda ne daje značajne rezultate.

Postoje dokazi koji upućuju na to da matična mliječ može smanjiti razinu kolesterola.

Sirovi, odnosno neobrađeni med se pokazao učinkovitim za liječenje rana na stopalima uzrokovanih dijabetesom. Jedno istraživanje je pokazalo da primjena sirovog meda u razdoblju od 6 do 12 mjeseci može izliječiti rane na stopalima, nakon čega nije postojao rizik od amputacije noge.

Nuspojave

Većina pčelinjih proizvoda, uključujući med, pčelinji otrov, polen i matičnu mliječ, se čine sigurnima kada se pravilno koriste. Međutim, ne postoji dovoljno informacija o pravilnoj upotrebi propolisa.

Pčelinji otrov treba primjenjivati isključivo profesionalac. Najčešće se primjenjuje injekcijama, a česte nuspojave su iritacija, oticanje i osjetljivost na mjestu uboda.

Zabilježene su i alergijske reakcije na pčelinje proizvode, od kojih neke mogu biti i po život opasne.

Čini se da je med siguran za djecu stariju od 12 mjeseci. Ipak, pazite da dijete ne pretjera s konzumacijom meda, naročito sirovog, jer može sadržavati Clostridium botulinum spore koje uzrokuju botulizam.

Trudnice i dojilje smiju konzumirati med u umjerenim količinama. Ipak, izbjegavajte pčelinji otrov, naročito tijekom trudnoće jer može uzrokovati nekontrolirane kontrakcije maternice i na taj način povećati rizik od pobačaja.

Postoje dokazi da propolis i matična mliječ pogoršavaju simptome astme, stoga je najbolje da ih izbjegavate ukoliko patite od astme.

Matična mliječ se ne preporuča osobama koje su sklone alergijama. Naime, matična mliječ često uzrokuje simptome kao što su peckanje, osip, iritacija, crvenilo i kratkoća daha. U nekim slučajevima matična mliječ može uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije i smrt.

Pčelinji otrov može pogoršati autoimune bolesti kao što su multipla skleroza i reumatoidni artritis, stoga izbjegavajte pčelinji otrov ukoliko patite od autoimune bolesti.

Izbjegavajte upotrebu matične mliječi ako imate problema s kožom jer nakon konzumiranja matične mliječi problem može postati još gori.

Osobe koje su alergične na polen svakako trebaju izbjegavati polen i ostale pčelinje proizvode kako ne bi došlo do alergijskih reakcija kao što su crvenilo, iritacija, kratak dah ili glavobolja. Kod osoba, koje su alergične na polen, može doći do ozbiljnih alergijskih reakcija i smrti.

Interakcija s drugim lijekovima i doziranje

Lijekovi koji smanjuju razinu imunološkog sustava (imunosuspresori), kao što su kortikosteroidi, reagiraju na pčelinje proizvode. Pčelinji otrov može povećati razinu imunološkog sustava, zbog čega smanjuje učinkovitost lijekova.

Za kašalj pojedite oko 2 žličice meda prije spavanja.

Pčelinji otrov nikada nemojte primjenjivati sami.

Za opekotine nanesite 2 do 5 žličica meda na kožu, prekrijte gazom i ostavite da djeluje oko 10 minuta. Za teže opekotine med nanosite svaki dan.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije