Da li znate što su to emulgatori?

Da li znate što su to emulgatori?

Da li znate što su to emulgatori?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što su emulgatori?

Vjerovjatno ste bili u prilici da pročitate kako pojedine namirnice sadrže emulgatore. Emulgatori su integralni dio proizvodnje hrane, pa se mogu naći u mnogim artiklima. Poboljšavaju teksturu, okus. Posljednjih godina emulgatori doživljavaju stalne modifikacije. Kada pripremamo hranu, često mješamo prirodne sastojke od kojih želimo učiniti glatku smjesu. Ti sastojci (ugljeni hidrati, proteini, ulje, voda) imaju osobine koje su međusobno "suprotstavljene", npr. ulje i voda. Da bi se sastojci učinili spojivim, koriste se emulgatori. Oni doprinose glatkoj teksturi i preveniraju odvajanje, drže emulziju stabilnom, reduciraju čvrstinu, kontroliraju kristalizaciju, i pomažu da se proizvodi lakše rastvaraju.

Djelovanje emulgatora

Oni su, u stvari, "dodir" između dviju suprotstavljenih komponenti. Emulgator je molekula prijemčljiva i za ulje (lipofilni) i za vodu (hidrofilni). Tako kapljice ulja bivaju okružene molekulama emulgatora s uljanim jezgrima, skrivenim u nizu koji je prijemčljiv za vodu. Emulgator se također koristi da bi se masti ili ulja lakše probavljali.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije