Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Detoksikacija kao životni stil

Detoksikacija kao životni stil

Detoksikacija kao životni stil
  • Objavljeno: Utorak, 20.01.2015.
  • Broj pregleda: 353
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Detoksikacija je jako jednostavna. Sve što trebate je dopustiti tijelu da radi što je usavršilo tijekom tisuće godina evolucije.

Donosimo vam strategiju pomoću koje ćete ulazak u novu godinu započeti zdravo, ali s tim navikama i nastaviti kroz cijelu godinu.

Detoksikacija je pitanje ravnoteže

Detoksikaciju je potrebno raditi svakih nekoliko mjeseci, ovisno o životnim navikama, vašoj dobi i cjelokupnom zdravstvenom stanju.

Bez uvođenja drastičnih promjena možemo poboljšati zdravlje i smanjiti potrebu za učestalom detoksikacijom tijela. U svemu uživajte, ali umjereno.

Kavu pijte jednom dnevno, kao i čašu vina. Ako ćete u kavi i vinu uživati umjereno, poboljšat ćete zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Tijekom detoksikacije nemojte konzumirati alkohol, škrob ili čokoladu. No, nemojte u potpunosti prestat u njima uživati jer ćete povećati žudnju za njima.

Alkohol

Prema trenutnim uputama svjetskih zdravstvenih organizacija, nemojte piti više od 120 mililitara alkohola dnevno.

Idealno bi bilo kada bi svaki tjedan 2 dana preskočili konzumaciju alkohola kako bi se bubrezi i jetra malo odmorili. Sve u svemu, kada je u pitanju alkohol, budite umjereni.

Što jesti?

Jedite hranu koja obiluje vitaminima i mineralima - raznolikost je ključna. Jedite što više svježeg voća i povrća.

U detoksikaciji koristite namirnice koje volite jer nemate razloga jesti ono što ne volite. Izbor je neograničen.

Nemasni proteini

Crveno meso je odličan izvor željeza, stoga ga nemojte u potpunosti ukloniti iz prehrane, ali ga konzumirajte umjereno.

U većoj mjeri jedite piletinu, puretinu i ribu. Odličan su izvor proteina, vlakana i minerala kao što su kalij, magnezij i cink. Masna riba sadrži esencijalne masne kiseline koje su neophodne za pravilno funkcioniranje organizma.

5 svaki dan

Jedite raznoliko voće i povrće. Što su boje različitije, unosite više nutritivnih tvari. Nemojte ga previše termički obrađivati.

Ipak, neke namirnice je najbolje termički obraditi prije konzumacije jer tijelo tada lakše apsorbira hranjive tvari, primjerice karotenoide iz mrkve.

Probajte jesti barem 5 porcija voća i povrća dnevno. Jedite više povrća nego voća jer šećeri iz voća mogu negativno utjecati na probavni sustav.

Pokrenite se

Fizička aktivnost, zajedno s uravnoteženom prehranom, je recept za dobro zdravlje, vitkost i dugovječnost.

Prednosti tjelovježbe su brojne, od izgradnje kostiju i mišića pa sve do jačanja samopouzdanja i boljeg psihološkog zdravlja. Važno je odabrati ono što volite jer je svaki oblik fizičke aktivnosti dobar.

Primjerice, plivanje je aerobna vježba koje će oblikovati vaše mišiće, trčanje jača kosti i potiče zdravlje dišnog sustava, a joga je odlična za snagu i opuštanje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije