Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Detoksikacija lanenim sjemenkama

Detoksikacija lanenim sjemenkama

Detoksikacija lanenim sjemenkama
  • Objavljeno: Utorak, 09.12.2014.
  • Broj pregleda: 4.321
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sjemenke većine biljaka su odličan izvor nutritivnih spojeva i mogu na razne načine poboljšati zdravlje. No, sjemenke lana su uistinu posebne jer je dokazano kako mogu igrati važnu ulogu u prevenciji različitih bolesti, naročito raka, dijabetesa tipa 2 i bolesti kardiovaskularnog sustava.

Lanene sjemenke sadrže jako malo kolesterola i soli. Dobar su izvor magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, tiamina i mangana.

Lanene sjemenke su odličan izvor vlakana koji se ne razgrađuju probavljanjem, što ih čini važnima za održavanje zdravlja probavnog sustava.

Vlakna iz lanenih sjemenki će pospješiti funkcioniranje cjelokupnog probavnog sustava, a naročito dobrima su se pokazale u poboljšanju funkcije slijepog crijeva.

Lanene sjemenke sadrže topiva i netopiva vlakna koja utječu na vaše zdravlje i fizičku kondiciju na brojne načine.

Netopiva vlakna će pomoći u uklanjanju otpada i toksina iz probavnog sustava te će pospješiti rad jetre, koja je ključna u eliminaciji toksina iz tijela.

Topiva vlakna apsorbiraju vodu iz želuca i crijeva. Tada formiraju gel koji usporava rad probavnog sustava kako bi on mogao apsorbirati više nutritivnih spojeva iz hrane. Sjemenke lana će vam pomoći u povećanju osjećaja sitosti, što je idealno za mršavljenje.

Sjemenke lana sadrže omega 3 masne kiseline, antioksidante, minerale i vitamine. One će pomoći u prevenciji kronične upale i zatvora.

Dokazano je kako sjemenke lana mogu pomoći u prevenciji različitih vrsta raka, naročito raka debelog crijeva.

Sjemenke lana će pomoći u smanjenju ukupnog kolesterola i lošeg (LDL) kolesterola, što može pomoći u smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti.

Kako koristiti lanene sjemenke za detoksikaciju?

Važno je da lanene sjemenke koje uzimate budu organske kako ne bi imale pesticide i herbicide.

Postoje različiti načini korištenja lanenih sjemenki za čišćenje probavnog sustava.

Cjelovite lanene sjemenke

Operite 1 do 2 žlice lanenih sjemenki i stavite ih u šalicu. Prelijte ih filtriranom vodom i pustite da stoje preko noći.

Ujutro ćete primijetiti da su lanene sjemenke formirale gel. U razdoblju od najmanje 2 tjedna jedite namočene lanene sjemenke.

Mljevene lanene sjemenke

Mljevene lanene sjemenke su nešto jednostavnije za upotrebu jer ih možete dodavati u jogurt, salate, pahuljice ili smoothie.

Idealno bi bilo kada biste svaki put dozu koju sameljete odmah i iskoristili jer mogu brzo izgubiti nutritivna svojstva.

Ako ćete lanene sjemenke nakon što ih sameljete odmah koristiti, onda ćete uistinu iskoristiti sve omega 3 masne kiseline koje one sadrže.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije