Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Došlo je ljeto

Došlo je ljeto

Došlo je ljeto
  • Objavljeno: Utorak, 28.07.2009.
  • Broj pregleda: 799
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U redu, svima nam je već jasno, ako nije, trebalo bi biti - došlo je ljeto i oživjelo činjenicu da ćemo na plaži pokazati veći dio svoga tijela. S tom spoznajom gotovo svi kreću na neke radikalne dijete koje obećavaju sve i svašta u vrlo kratkom roku, kure čišćenja organizma ili slične tretmane. Nije to loše, zašto ne biti lijep i pokazati se u najboljem svjetlu na nekoj osunčanoj i, nadam se, posjećenoj plaži. Doima se da je izgled najvažniji kad je ljeto u pitanju, da je jedini imperativ biti privlačan, no svi znamo da zapravo nije tako.

Odlučiti se za dijetu da bi čovjek bio lijep - zašto ne?  Disciplinirati se i primjenjivati je da bismo bili zdravi... Hmm... Znate li mnogo ljudi koji se iz tog razloga odluče za dijetalnu prehranu? Ja ne. Sada bi svi oni koji me poznaju mogli s pravom reći: «Rugala se sova sjenici». Istina, ponekad se ulovim kako pripadam skupini prvih, nazvat ću ih vizulanim tipovima, čiji je moto: «Ljepota i privlačnost prije svega!»

Znam reći samoj sebi: «Aleksandra, još si prije par mjeseci stala u te traperice, možda je vrijeme da smršaviš!», a ne ono što bi bilo ispravno, mnogo pametnije, ono čemu me struka uči, pa ako se malo razmisli i logičnije: «Aleksandra, ne staneš u svoje traperice, znači da imaš više kilograma nego prije par mjeseci. Samim time povećala ti se vjerojatnost da oboliš od bolesti koje su povezane s povećanom tjelesnom masom, kao što su npr. dijabetes, kardiovaskularne bolesti i sl.!» Drugu bi rečenicu izgovorila Aleksandra, tzv. praktični tip, Aleksandra svjesna svih opasnosti pretilosti. Nažalost, često mi se dogodi da ta Aleksandra jednostavno nestane. Situacija ne bi bila toliko loša kad se ne bi pojavljivali trenutci u kojima izgubim i vizualnu, i praktičnu sebe. Tada mi preostaje samo ona Aleksandra koja tamani sve što stigne. Srećom, nekako se moje dvije unutrašnje prijateljice izmjenjuju, javljaju se tu i tamo, u blizini su mi, jer ako ih kojim slučajem negdje zaboravim ili izgubim, uz moju ljubav prema hrani, to bi moglo uistinu svakako završiti. Iskreno, više volim praktičnu Aleksandru, onu koja zna sve negativne aspekte pretilosti i nadam se da će uvijek biti negdje tu, u mojoj blizini i nadgledati što radim.

Trenutačno imam priliku raditi s ljudima koji iz različitih, već navedenih razloga, žele popraviti svoju tjelesnu masu. Vizualni tipovi žele smršaviti da bi bili lijepi (nije loše, ako se osjećamo dobro u svojoj koži, zadovoljniji smo životom općenito), a praktični tipovi žele ono još važnije: žele biti zdravi. Velika je prednost kada se obje skupine odluče na taj potez na pametan način. Dakle, kad si počnu govoriti: «Počet ću raditi na sebi, mijenjam način prehrane i života; neću gladovati, samo ću se pravilno hraniti; neću ići dizalom, nego stepenicama, a kad već imam samo četiri tramvajske stanice do posla ili škole, možda je bolje da prošećem; bolje da pijem vodu nego sokove i da pojedem voćku umjesto čokolade.» Uz ovakve promjene, koje nisu posebno radikalne, rezultati će doći sami po sebi.

Dijeta nije gladovanje, nije konzumiranje raznih napitaka i tableta umjesto hrane, nego je prehrana, samo trebati znati kakva i u kojoj mjeri. Sada je praktična Aleksandra aktualna, nekako smo zajedno odlučile da nam je zdravlje prije svega. Nadam se da će ostati što dulje i da ćemo zajedno doći do toga da stanem u one traperice. Za sada i nije teško, volim vodu, volim voće i povrće, a nije ni hodanje teško. Imam dobar osjećaj, potporu i poticaj te mislim da ću nakon ljeta opet biti u svojim starim trapericama. Koliko ću biti ljepša, to ne znam, ali da sam napravila nešto pozitivno za svoje zdravlje, u to sam sigurna!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije