Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

GIHT dijeta

GIHT dijeta

GIHT dijeta
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.12.2008.
  • Broj pregleda: 42.370
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Najkraće o poremećaju i principima liječenja

Mokraćna kiselina (acidum uricum, urat) normalni je sastojak krvi. Poput šećera, kreatinina, kolesterola i dr. Međutim teškoće nastaju kada ta količina prelazi prirodnu granicu normale, a to je 0.41 mmol/l. Tada govorimo o hiperuricemiji.

U takvim okolnostima dolazi do odlaganja kristalića urata u zglobove i oko zglobova, što dovodi do upale sa otokom, crvenilom i bolnošću. Najčešće je zahvaćen nožni palac, ali mogu biti i drugi zglobovi - koljena itd. Tada se govori o gihtu, ili uričkom artritisu. Isto se može događati i u bubrezima sa stvaranjem kamenaca, kao i u drugim organima.

Uzroci ovog poremećaja najčešće su naslijeđene greške na razini gena sa posljedičnim stvaranjem urata, te neke druge bolesti (bubrega, krvotvornog sustava), kod kojih na različite načine (pojačano stvaranje urata, ili njihovo smanjeno izlučivanje) dolazi do hiperuricemije. Zbog toga je potrebno nakon nalaza hiperuricemije učiniti valjan internistički pregled.

Često se radi o poremećaju zbog prekomjernog unosa hrane osobito sa većom zastupljenošću purina, uz konzumiranje alkoholnih pića, sa posljedičnim porastom urata u krvi i mogućim nastankom gihta, bubrežnih kamenaca i sl.

Liječenje se sastoji od dijete bez purina, izbjegavanja alkoholnih pića, povećanog unosa tekućine, barem 3 l. dnevno , smanjenja prekomjerne tjelesne mase, alkalizacije urina uzimanjem sode bikarbone i dr. Ako sve to nije dovoljno koriste se lijekovi za blokiranje stvaranja purina (alopurinol i dr.) i ubrzavanje izlučivanja mokraćne kiseline putem bubrega. Kod upale zglobova praćene otokom i bolovima koriste se različita protuupalna sredstva, među kojima i nesteroidni antireumatici (indometacin i dr.).

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije