Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Hranjive tvari

Hranjive tvari

Hranjive tvari
  • Objavljeno: Srijeda, 21.07.2010.
  • Broj pregleda: 6.749
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hranjive tvari su elementi koji su potrebni za pravilno funkcioniranje ljudskog tijela. Dobivamo hranjive tvari iz hrane koju jedemo svaki dan. Unatoč svim dopunama na tržištu, ima u osnovi samo šest kategorija hranjivih tvari: bjelančevine, masti, ugljikohidrati, minerali, vitamini i voda. Sve ostalo što čujete o antioksidansima ili masnim kiselinama su zapravo podskupovi šest osnovnih kategorija hranjivih tvari poznati kao mikronutrijenati. Ako jedete uravnoteženu prehranu iz šest glavnih skupina, trebali bi dobiti sve mikrohranjive tvari u svojoj prehrani.

Od proteina su sva tkiva. To je vrlo složena kemijska supstanca i sadrži dušik, ugljik, kisik i vodik. Tijekom probave, proteini se razlažu na aminokiseline koje se zatim obnavljaju od strane tijela u korisne proteine za izgradnju novih stanica. Znanost još uvijek nije identificirala sve aminokiseline ni sve funkcije svake od njih, međutim, postoji određeni broj za koji se zna da su važne za naše zdravlje.

Masti, unatoč tome što možda mislite, su zapravo vrlo potrebne za dobro zdravlje. One stvaraju energiju, poboljšavaju okus i pomažu nam da se osjećamo zadovoljni. Masti također daju određene mikrohranjivih tvari, koje se nazivaju masne kiseline, a pomažu tijelu transportirati određene vitamine i omogućiti tijelu da koristi te vitamine. Kada žele održavati optimalnu tjelesnu težinu ili pokušati izgubiti kilograme, mnogi ljudi najprije pokušavaju izbaciti masti iz prehrane. To je velika pogreška koja može dovesti do gubitka energije, kao i drugih zdravstvenih problema. Postoje različite vrste masnoća, a neke su više korisne nego druge. Umjesto da pokušavate izbjeći masti uopće, bolji plan je naučiti koje su masti najbolje za zdravlje, a koje nisu potrebne. Na taj način možete naučiti kako izbjeći loše masti, a još uvijek uzimati dovoljno dobrih masti.

Ugljikohidrati su još jedna od šest kategorija hrane. Postoje jednostavni i složeni ugljikohidrati. Oni su zapravo gorivo koje tijelo treba. Pohranjeni u mišiće kao glikogen, energija se oslobađa polako tijekom dana. Ne samo da su ugljikohidrati neophodni kao izvor energije, vlakana koja ćete naći u većini izvora ugljikohidrata su također važna na mnogo načina.

Minerali su tvari koje se po prirodi pojavljuju u zemlji. Sve stijene su od mineralnih soli nekih vrsta. Biljke apsorbiraju te minerale. Minerali su vrlo važne hranjive tvari u hrani koje omogućavaju tijelu činiti ono što treba činiti, ali oni također djeluju sinergistički s vitaminima. Bez minerala, vitamini zapravo gube velik dio svoje korisnosti.

Vitamini su jedna od kategorija hrane i hranjivih tvari, trebaju minerale kako bi se u potpunosti iskoristili od strane tijela. Postoji 13 vitamina koji su identificirani i potrebni. Četiri vitamina A, D, E i K su pohranjeni u masnom tkivu za kasniju upotrebu. Drugih 9 vitamini su vodotopljivi. To znači se ispiru iz tijela, tako da se moraju konzumirati svaki dan. Oni uključuju svih osam vitamina B skupine i vitamin C.

Voda se često spominje kao zaboravljena hranjiva tvar, jer bez vode ne bismo mogli živjeti. Voda unutar našeg tijela regulira tjelesnu temperaturu, otklanja otpad i transportira hranjive tvari kroz tijelo. Pluća trebaju vodu da funkcioniraju svaki dan i to je samo jedan od tjelesnih sustava koji ovisi o vodi.

Svaka od šest kategorija hrane je od apsolutnog značaja za naše zdravlje. Naša prehrana treba bi biti sastavljena od hrane koja će pružiti sve potrebe hranjive tvari na dnevnoj bazi za optimalno zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije