Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jabuka - kraljica zimskog voća

Jabuka - kraljica zimskog voća

Jabuka - kraljica zimskog voća
  • Objavljeno: Petak, 16.11.2012.
  • Broj pregleda: 34.911
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Eliksir života za dobro zdravlje

Kraljica ne samo zimskog voća već i svih godišnjih doba, za jabuku je poznato je da je hranjiva i ljekovita biljka, bogata mineralima, vitaminima,enzimima, vlaknima... U brojnim kulturama smatra se eliksirom života, a prema skandinavskoj mitologiji, bogovi su jeli jabuke kako bi vječno ostali mladi. Kelti jabuku smatraju čarobnom, i prema predaji onaj tko pojede jabuku iz čarobnog vrta nikada neće biti bolestan niti star... Staro je vjerovanje da polovicu jabuke treba darovati svojoj ljubavi, i na taj način će vaša ljubav biti vječna.

Jabuka pripada porodici ruža, a stablo pitome jabuke potječe iz južnog Sibira, srednje Azije i istočne Europe, odakle se proširilo po cijelom svijetu. Danas je stablo jabuke najčešće kultivirano stablo na svijetu.

Omiljeno voće Rimljana bila je jabuka. U Rimu je za vrijeme vladavine cara Augusta bilo poznato već oko 30 različitih vrsta jabuka. Danas postoji više od 8000 uzgojenih vrsta.

Jabuka je odličan saveznik u postizanju savršenog zdravlja. Poboljšava rad metabolizma, pomaže pri mršavljenju, daje miran san... U čemu je tajna ove namirnice?

Jedna jabuka je poput škrinje s blagom. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin) i sadrži 20% vlaknastih tvari koje su vam dnevno potrebne. Vlakna iz jabuke smanjuju kolesterol koji nastaje u jetri, i uz to, vlaknasta hrana sprječava nastanak srčanih oboljenja. Obiluje vitaminima (C vitaminom koji je odgovoran za imunitet i proces starenja, vitaminima A, E, K, B), mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo), kiselinama koje pomažu u procesu probave. Zbog ugljikohidrata koje sadrži, fruktoza, saharoza, glukoza, opskrbljuje organizam energijom, te sprječava umor i bistri um.

Ukoliko prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije