Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jabuka - podcijenjena, a dragocjena!

Jabuka - podcijenjena, a dragocjena!

Jabuka - podcijenjena, a dragocjena!
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 8.239
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O jabuci

Budući da je njihova sezona gotovo cjelogodišnja, jabuke su nam dostupne na svakom štandu, svakom dućanu, za zanemarivu cijenu. Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća; osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte (njih oko 10 000), koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti. Možda nama ne izgleda baš najatraktivnije, ali su jedna od najboljih namirnica koje bi se trebale ubaciti u svakodnevnu prehranu! An apple a day keeps the doctor away... U slobodnom prijevodu, jabuka na dan, drži doktora van.

Nutricionisti predlažu da godišnje pojedemo barem 30 do 40 kilograma jabuka, a oni koji se ne hrane pravilno, još i više! Jabuka olakšava probavu, a sadrži mnoštvo korisnih tvari koje potiču rad obrambenog sustava, onemogućuju taloženje masti u jetri i štite od karcinoma.

Plod sadrži, pored vode, šećera, pektina, vitamina A, B i C i organske kiseline kao što su jabučna, limunova, mravlja i karbonska.

Za razliku od drugih vrsta voća, jabuke se lako čuvaju, podnose dugoročno skladištenje i zato se svježe mogu jesti tokom cijele godine. Kako svježa jabuka sadrži dosta pektina, koji u organizmu upija vodu i otrovne produkte u crijevima, tako i nektar jabuka odstranjuje otrove iz organizma.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije