Je li brza hrana zaista tako loša?

Je li brza hrana zaista tako loša?

Je li brza hrana zaista tako loša?
  • Objavljeno: Petak, 09.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Treba li takve navike usađivati djeci

Amerika postaje najdeblja nacija svijeta. I dok se podsmjehujemo, jesmo li se zapitali koliko smo mi daleko od tog problema? Lanci restorana brze prehrane već su tu, u našem kvartu. Običaj je proslaviti rođendan u njima jer tako je lakše i modernije. Nema kuhanja, hrpe gostiju u dvosobnom stanu i pranja posuđa nakon proslave. Sve je pod kontrolom drugih. Tu su dječje igralište, igračka na dar i teta koja se brine o dječjoj zabavi. U cijeloj toj priči zaboravljamo da time fast food navike od malih nogu usađujemo našoj djeci.

Morgan Spurlock ključ problema nalazi u promjeni načina života. Nekad se jelo u restoranu samo u posebnim prigodama, a danas većinu obroka jedemo vani. U restoran brze prehrane svaki dan ide 25 posto Amerikanaca.

Jesu li samo proizvođači hrane krivi za epidemiju pretilosti? Kolika je educiranost stanovništva o nutritivno vrijednoj i nutritivno manje vrijednoj hrani? Zna li prosječan čovjek razliku?
Pretilost za sobom nosi mnoge zdravstvene probleme (visok krvni tlak, srčane bolesti, moždani udar, artritis, rak dojke, prostate i debelog crijeva, apneja, starački dijabetes). Jedan je od najopasnijih šećerna bolest tipa II.

Zašto su Amerikanci toliko debeli? Morgan Spurlock iskoristio je svoje zdravlje kako bi otkrio što je iza epidemije pretilosti u Americi. Je li kriva nemogućnost kontrole svakog pojedinca ili pak odgovor treba potražiti u restoranima brze prehrane? Posljedice su njegova eksperimenta poražavajuće: dobitak na tjelesnoj težini (čak 10 posto od ukupne tjelesne težine u samo mjesec dana), povišenje razine kolesterola u krvi i poremećena funkcija jetre.

Spurlock je postavio tri jednostavna pravila:

  • može jesti samo ono što je ponuđeno na jelovniku (uključujući i vodu)
  • ne bira veću mjericu hrane, osim ako mu ponude
  • bez izlike, mora probati svaku hranu iz jelovnika barem jednom.

Prije početka eksperimenta posjetio je tri liječnika koji su trebali nadgledati njegovo zdravstveno stanje: kardiologa, gastroenterologa i liječnika opće prakse. Upozorenja liječnika bila su da bi mogao očekivati povišenje razine triglicerida i kolesterola u krvi zbog pretežno masne hrane.

Ideja za Morganov eksperiment javila se nakon vijesti da su dvije tinejdžerice tužile restorane brze prehrane zbog problema s pretilošću. Odvjetnici objašnjavaju da će, uspiju li dokazati kako restorani brze prehrane žele da ljudi jedu njihovu hranu nekoliko puta na dan, i to se pokaže nerazumno i opasno, imati osnove za tužbu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije