Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jedite ovih 11 namirnica za zdravlje srca!

Jedite ovih 11 namirnica za zdravlje srca!

Jedite ovih 11 namirnica za zdravlje srca!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.01.2016.
  • Broj pregleda: 2.862
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Postoji niz namirnica koje mogu smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti. Neke će regulirati razinu krvnog tlaka, a druge razinu kolesterola. Sve u svemu, ove namirnice biste trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Losos

Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina koje sudjeluju u prevenciji krvnih ugrušaka i omogućavaju nesmetan protok krvi. Omega 3 masne kiseline smanjuju razinu triglicerida, vrste masti koja povećava rizik od nastanka srčanih bolesti. Stručnjaci preporučuju da tjedno pojedete barem 2 porcije masne ribe. Jedna porcija sadrži oko 100 grama. Druge, jednako dobre, opcije su tuna, pastrva, srdele i skuša.

Provjerite unosite li dovoljno omega 3 masnih kiselina!

Orasi

Orasi su odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina koje smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola, a istovremeno povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola. 150 grama orah tjedno može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti za 50%. Umjesto oraha možete jesti bademe, pistacije, sjemenke lana ili chia sjemenke.

Saznajte koje su najzdravije vrste orašastih plodova!

Maline

Zbog visokog udjela polifenola, maline smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu koji povećavaju rizik od nastanka srčanih bolesti. Maline su odličan izvor vlakana i vitamina C koji smanjuju rizik od nastanka srčanog udara. Sve vrste bobičastog voća su odlične za prevenciju srčanih bolesti.

Pročitajte koje su najbolje vrste bobičastog voća za zdravlje srca.

Obrano mlijeko i mliječni proizvodi

Mlijeko i mliječni proizvodi su odličan izvor kalija koji regulira razinu krvnog tlaka. Vrlo je važno odabrati obrane mliječne proizvode jer sadrže puno manje zasićenih masnih kiselina, vrstu masti koja povećava razinu kolesterola u krvi. Unos kalija možete povećati i putem voća i povrća, kao što su banane ili naranče.

Saznajte što sve liječe banane!

Slanutak

Slanutak je odličan izvor topivih vlakana koji smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola. Ako koristite konzervirani slanutak, odaberite onaj koji sadrži manje soli. Prije pripreme ga svakako isperite kako biste isprali suvišnu sol. Drugi dobri izvori topivih vlakana su patlidžan, jabuke i kruške.

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice su odličan izvor beta glukana, tipa vlakana koji smanjuje razinu LDL kolesterola. Jedna šalica zobenih pahuljica će zadovoljiti gotovo 100% preporučene dnevne tjelesne potrebe za beta glukanom. Beta glukan možete pronaći i u ječmu, shiitake gljivama i algama.

Pročitajte kako sve uništavate zobene pahuljice.

Maslinovo ulje

Odlična je zamjena za zasićene masti koje podižu razinu lošeg (LDL) kolesterola. Maslinovo ulje će istovremeno smanjiti razinu LDL kolesterola i povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola. Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje može smanjiti rizik od nakupljanja plaka u arterijama. Drugi dobri izbori su ulje od kanole i šafrana.

Tamna čokolada

Kakao je odličan izvor flavonola, spojeva koji sudjeluju u regulaciji krvnog tlaka i prevenciji krvnih ugrušaka. Kakao ima moćno antioksidacijsko djelovanje koje sprječava nakupljanja plaka u arterijama. Odaberite tamnu čokoladu s najmanje 70% kakaa.

Saznajte jesu li sve vrste čokolade dobre za srce!

Avokado

Mononeazićene masne kiseline su te koje avokadu daju kremastu strukturu. Smanjuju razinu LDL kolesterola. Istraživanja su pokazala da avokado ima odlična protuupalna svojstva, zbog kojih smanjuje rizik od nastanka kronične upale koja često vodi do ateroskleroze – otvrdnuća arterija. Drugi dobri izvori mononezasićenih masnih kiselina su orašasti plodovi i suncokretovo ulje.

Pročitajte zašto je avokado dobar za vitkost.

Maslac od badema

Maslac od badema možete koristiti umjesto običnog maslaca. Odličan je izvor mononezasićenih masnih kiselina. Koristite maslac od badema bez dodane soli, a drugi dobri izbori su maslac od kikirikija ili bilo kojeg drugog orašastog ploda.

Saznajte zašto još trebate jesti maslac od badema!

Crno grožđe

U sastavu crnog grožđa pronalazimo visok udio resveratrola koji poboljšava cirkulaciju krvi i ima moćna antioksidacijska svojstva. Resveratrol možete unositi i putem crnog vina, ali ga konzumirajte u umjerenim količinama – 1 čaša crnog vina za žene i 2 za muškarce.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije