Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jedite špinat!

Jedite špinat!

Jedite špinat!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.06.2010.
  • Broj pregleda: 10.320
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Špinat (Spinacia oleracea) je član porodice Chenopodiaceae. Nastao je na Bliskom Istoku, točnije u Afganistanu i Turkistanu. Mauri su donijeli špinat u Španjolsku u 11. stoljeću i uskoro je postao popularan širom svijeta.

Špinat igra mnogo važnih uloga u održavanju zdravog tijela i razne zdravstvene koristi špinata uključuju:

Bori se protiv raka

Vitamin A i vitamin C u špinatu plus vlakna, folna kiselina, magnezij i 13 različitih flavonoida pomažu kontrolirati rak, posebno debelog crijeva, pluća i rak dojke. Smanjuje rizik od raka za 34%, donose istraživanja.

Smanjuje rizik od bolesti srca

Vitamini A i C, prisutni u špinatu, rade kao antioksidansi i sprječavaju oksidaciju kolesterola (oksidirani kolesterol se lijepi na stjenke krvnih žila). Špinat također sadrži kolin i inozitol, tvari koje sprječavaju aterosklerozu ili zadebljanje i otvrdnuće arterija. Špinat je odličan izvor folne kiseline za koju se vjeruje da smanjuje homocistein (aminokiselinu u krvi) u krvi. Povišene razine homocisteina povezane su s kardiovaskularnim bolestima. Faktor C0-Q10, antioksidans prisutan u špinatu, igra važnu ulogu u jačanju mišića, posebno srčanog mišića koji kontinuirano pumpa krv u sve dijelove tijela.

Pripremite rižoto sa špinatom i graškom!

Smanjuje krvni tlak

Špinat je bogat kalijem, a siromašan natrijem. Uravnotežene količine navedenih minerala su vrlo korisne za visoki krvni tlak jer kalij snižava, a natrij povisuje krvni tlak. Špinat također sadrži i folnu kiselinu koja pomaže u smanjenju hipertenzije i opušta krvne žile, čime se održava pravilan protok krvi.

Jača kosti

Možete dobiti skoro 200% vrijednosti dnevnog unosa vitamina K u jednoj šalici svježeg špinata. Vitamin K1 pomaže u sprječavanju prekomjerne aktivacije osteoblasti, stanica koje razgrađuju kosti. Također, kao bogat izvor kalcija, preporuča se ljudima koji su zabrinuti zbog osteoporoze. Drugi minerali kao što mangan, bakar, magnezij, cink i fosfor prisutni u špinatu također mogu pomoći u izgradnji jakih kostiju.

Dijabetes

Magnezij sadržan u špinatu pomaže u prevenciji komplikacija koje se javljaju nakon dijabetesa. Redovita konzumacija špinata stabilizira šećer u krvi i sprječava njegove fluktuacije.

Smanjuje opasnost od anemije

Kuhani špinat je izvanredan izvor željeza, minerala čije su smanjene razine povezane s anemijom. Željezo koje se nalazi u špinatu je također dobro za malu djecu, žene i adolescenate koji imaju povećanu potrebu za željezom.

Pripremite smoothie od đumbira, banane i špinata!

Jači vid

Lutein koji se nalazi u špinatu štiti od katarakte i drugih problema vezanih uz makularnu degeneraciju. Špinat je također vrlo bogat vitaminom, što ga čini korisnim za slabe oči. Zeksantin, još jedan karotenoid pronađen u špinatu, povećava razine makularnog pigmenta u oku koji degenerira s godinama. Pijenje soka od špinata, dva puta dnevno može pomoći u poboljšanju vida.

Promiče gastrointestinalno zdravlje

Beta-karoten i vitamin C štite stanice debelog crijeva od štetnih učinaka slobodnih radikala. Folna kiselina prisutna u špinatu također sprečava mutacije i oštećenja DNA u stanicama debelog crijeva.

Štiti od starenja

Špinat štiti od starenja i daje mladenački izgled. S godinama naše pamćenje nije tako oštro kao što je nekad bilo. Špinat pomaže da očuvamo memoriju.

Zaštita kože

Vitamin B prisutan u špinatu pomaže u održavanju čvrstoće kože. Špinat također štiti kožu od štetnih zraka sunca uključujući i UV zrake. To smanjuje rizik od raka kože i brine se da imate zdravu kožu.

Dobar je za trudnice

Folna kiselina koja se nalazi u špinatu je potrebna za rast fetusa i pravilan razvoj novog živčanog sustava. Špinat također pruža vitamin koji je potreban za razvoj pluća fetusa i tijekom dojenja.

Jedna od najboljih stvari o špinatu je da je lako dostupan bilo gdje u svijetu, u svim sezonama. Tako možete postići unutrašnje zdravlje i vitalnost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije