Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jeste li spremni promijeniti životne navike zbog svoga zdravlja?

Jeste li spremni promijeniti životne navike zbog svoga zdravlja?

Jeste li spremni promijeniti životne navike zbog svoga zdravlja?
 • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
 • Broj pregleda: 2.950
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Svaka odrasla osoba ima pravo odabrati model prehrane prema osobnim željama i u skladu s vlastitim životnim stilom. Da bi tijelo zadržalo (ili dobilo) optimalnu težinu, mentalno zdravlje i duhovno bogatstvo, moramo se svakodnevno brinuti o svim uvjetima koji ga mogu dovesti u neravnotežu. Danas je zasigurno u svijetu jednak broj onih koji žele smršavjeti i onih koji žele biti milijunaši. I jedni i drugi trude se i očekuju čudo. A oni nezainteresirani, promatraju. Zato je najbitnije biti realan u vlastitim očekivanjima u provođenju novih prehrambenih navika i postavljenih ciljeva, a koji neće naglo poremetiti našu svakodnevicu.

Gubitak težine dugotrajan je i spor proces pa je najbolje ne postaviti si ciljeve u brojkama, već ih zamijeniti općim ciljevima poput zdrave prehrane i zdravijeg načina života, ali neka oni budu točno određeni, mjerljivi i ostvarivi, kao što je npr. šetnja svaki dan od 30 min, jednom na tjedan vožnja biciklom ili neki drugi sport, planinarenje s prijateljima itd. Odluku o redukciji težine treba donijeti čvrsto i dugoročno. Bilo bi dobro da takva osoba pripada nekoj grupi za redukciju težine (pri Udruzi) da ima podršku obitelji i bliskih prijatelja, a kada stekne zadovoljavajuću težinu treba je održavati najmanje dvije godine.

Upravo pozivajući se na stvaranje vlastitog načina prehrane i stvaranje novog stila življenja, vodeći računa o tome da smo svi mi različiti prema svojim prehrambenim i ostalim životnim navikama, Udruga za prevenciju prekomjerne težine preporučuje:

Osnovne smjernice za održavanje poželjne tjelesne težine ili smanjenja prekomjerne

 1. Individualno slijedite savjete za pravilnu prehranu i fizičku aktivnost tijekom svakog dana.
 2. Slijedite predloženi jelovnik, uz individualne prilagodbe.
 3. Svakodnevno jedite što raznovrsniju hranu. Umjesto jednog ili dva veća obroka, hranu razdijelite na od tri do pet manjih obroka na dan.
 4. Dobro žvačite hranu proces probave počinje u ustima.
 5. Smanjite zasićene masnoće i slatkiše prednost dajte ugljikohidratima od cjelovitih žitarica Svjetska zdravstvena organizacija je u suradnji s vodećim institutima dogovorila standarde pri planiranju prehrane. Omjer prisutnih ugljikohidrata, masti i proteina unutar pretpostavljenog energetskog unosa trebao bi biti: 55 do 60% ugljikohidrata, do 30% masti i 10 do 15% proteina.
 6. Pijte dosta tekućine najmanje 8 čaša od 2 dcl tijekom dana.
 7. Povećajte unos sezonskog voća i povrća.
 8. Izbjegavajte alkohol i zašećerene napitke.
 9. Za večeru unosite što manje namirnica najkasnije 3 sata prije spavanja.
 10. Udruga nudi zajedničke sastanke u prostorijama Udruge, grupna i individualna savjetovanja prema vašim potrebama uključite se u Grupu za redukciju.
 11. Kontinuirano vodite dnevnik prehrambenih navika, zapisujte koju hranu i u koje vrijeme jedete, količine i osjećaje za vrijeme jela i nakon jela. Bilježite uočene poteškoće i spoznaje koje ćete steći o svojim navikama i potrebama. Nastojte se pridržavati savjeta nutricionista! Vođenje osobnog dnevnika prehrane važan je čimbenik samokontrole.
 12. Oduzmemo li "samo" 200 kalorija na dan iz našeg jelovnika, neovisno o tome od kojeg ih obroka "ukrademo", godišnje možemo izgubiti od 7 do 9 kg. To je vrlo jednostavan način održavanja tjelesne težine bez psihičkih napora, ali jedino učinkovito na dulje vrijeme.
 13. Vizualizacija hrane ima veliku ulogu u povezivanju mozga s osjećajem sitosti i količinom namirnica koje unosimo, a da ne moramo uvijek vagati namirnice, kao npr.: tvrdi sir veličine tri domino kockice; tjestenina i riža količina veličine kompjutorskog miša; maslac, margarin, namazi veličina kockice "čovječe ne ljuti se"; lazanje, savijače i slična hrana veličina klasičnog sapuna itd.
 14. Nikako ne pokušavajte smanjiti težinu "preko noći" i ne mislite da vam je netko može trajno ukloniti bilo kakvim sredstvima (suplementima) ili estetskim zahvatima. Proces gubitka prekomjerne težine je postupan i dobro razrađen, a rezultati se postižu samo u duljem razdoblju.
 15. Upoznajte svoju okolinu s programom koji provodite i zamolite ih da vas podrže i prate u vašim nastojanjima, ako i kada je to god moguće!
 16. Za sve probleme koji vam se čine nerješivima, potražite stručnu pomoć. Obratite se i upišite u grupu za realitetnu terapiju u suradnji s našim psiholozima i liječnicima.
 17. Osvijestite u sebi loše prehrambene (i ostale) navike i pokušajte ih zamijeniti novima, imajte za to vremena i strpljenja.
 18. Dopustite sebi da u bilo kojem trenutku posustanete od zadanog cilja i da se ponekad ne možete pridržavati zadanih smjernica, svi smo mi ljudi, te uvijek imajte na umu da se samo upornošću i strpljenjem mogu postići trajni rezultati. Budite kornjačica.
 19. Redovita tjelesna aktivnost (30 min na dan). Budite što aktivniji: šetajte, vozite bickl, rolajte se, bavite se nekim sportom i u aktivnosti uključite obitelj i prijatelje.
 20. Imate li gdje, zasadite vlastiti vrt s povrćem i voćem te ga obrađujte zajedno s obitelji. Time ćete potaknuti i učvrstiti komunikaciju te kvalitetno utrošiti slobodno vrijeme. Također možete imati i vlastiti "mali vrt" na prozoru ili balkonu tako da u posude za cvijeće zasadite vama najdraže bilje.

I na kraju bitno je da razmišljajte o svom zdravlju, neka vam ono bude najvažniji cilj i motivacija. Ne dopustite si ograničenja nametnutim vrijednostima fizičkog izgleda, jer vi ste osoba za sebe, vaš izgled dio je vaše osobnosti i uvjetovan je nizom čimbenika, od kojih neke ne možete mijenjati. Budite ono što jeste ali nastojte biti umjereni u svemu!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije