Jod - Iodum, J

Jod - Iodum, J

Jod - Iodum, J
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

IZVOR

Prirodni izvor su: bakalar, haringa, alga kelp, sardine, rakovi, školjke. Sadržaj joda se značajno smanjuje pri pripremi hrane.

FUNKCIJA

Joda u ljudskom organizmu ima 12-20 mg, od čega je 80% u štitnoj žlijezdi. Jod je dio tiroidnih hormona tiroksina, tetrajodtironina (T4), trijodtironina (T3). Oni su bitni za stanični metabolizam i rast mnogih organa ( osobito mozga). Lokalno djelovanje joda se zasniva na njegovoj jakoj reaktivnosti, pri čemu dolazi do izražaja njegovo baktericidno djelovanje. Jod se koristi kao antiseptik i dezinficijens.

NEDOSTATAK

Nedovoljan unos joda jedan je od najraširenijih problema u svijetu. Nedostatka joda uzrokuje gušavost i mentalne poremećaje. Iz tih razloga obavezno je jodiranje soli ( 10 mg kalijeva jodida na 1 kg soli).

TOKSIČNOST

Intoksikacija jodom dešava se najčešće nakon uzimanja kontrasnih sredstava. Simptomi su: edem larinksa, metalno okus u ustima, povraćanje, bol u trbuhu u dijarejom. Jodizam je kronično otrovanje jodom koje je moguće kod svakog bolesnika na terapiji visokim dozama joda. Simptomi su :hipertireoza, tahikardija, tremor, mršavljenje, pospanost, metalni okus u ustima, salivacija, konjuktivitis, otjecanje vjeđa, akne, jaki proljevi.

DOZA

Preporučena doza je 150 ug na dan. Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi se zadovoljila preporučena dnevna količina:

  • 2 l mlijeka
  • 700 g jaja
  • 15 kg svinjetine
  • 200 g skuše
  • 12,5 kg krumpira
  • 7,5 kg špinata
  • 1,3 kg kelja
  • 10 kg krušaka
  • 15 kg jagoda
  • 15 kg breskva

INTERAKCIJE

lizinopril, kaptopril, enalapril, diuretici koji štede kalij, litij.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije