Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako jesti sporije?

Kako jesti sporije?

Kako jesti sporije?
  • Objavljeno: Subota, 07.06.2014.
  • Broj pregleda: 773
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi stručnjaci svijeta savjetuju da trebamo jesti polako jer na taj način u hrani više uživamo, manje pojedemo i smanjujemo rizik od nastanka probavnih tegoba. No, svi znamo da je neke stvari lakše reći nego učiniti. Koliko god vi to željeli, stare navike može biti teško promijeniti.

Prije svega, trebate se podsjetiti koje su prednosti polaganog jedenja: manje pojedete, unesete manje kalorija, pospješujete gubitak kilograma, pospješujete rad probavnog sustava, osjećate se bolje i manja je vjerojatnost da ćete se prejesti.

S obzirom da mozgu treba oko 20 minuta da počne slati signale sitosti, jako je važno da počnete polako jesti. Brojna istraživanja su pokazala da osobe koje prebrzo jedu imaju veći rizik od nastanka pretilosti, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola i probavnih smetnji kao što su zatvor, bolovi u želucu i plinovi.

Donosimo vam nekoliko savjeta pomoću kojih ćete jesti sporije.

Nemojte jesti ispred televizora jer je dokazano da ćete tako jesti sporije. Televizor skreće pažnju s hrane i obroka pa često ni niste svjesni koliko ste zapravo pojeli.

Odredite si vrijeme za obrok, otprilike 30 minuta do 1 sat. Ako ne želite razmišljati o tome koliko vremena imate za obrok, navijte si alarm.

Neka obroci postanu druženja. Tijekom obroka razgovarajte s drugima i uživajte u hrani jedući ju polako. Znanstvenici su dokazali da najmanje pojedemo tijekom obiteljskih druženja jer smo više fokusirani na razgovor s bližnjima, što nas potiče na to da sporije jedemo.

Razmislite zašto jedete brzo. Jeste li to naučili od nekog člana obitelji koji je neprestano u žurbi? Je li to navika iz škole? Je li to zato što želite što prije početi raditi nešto drugo?

Razmišljajte isključivo o tome što jedete. Osjetite hranu u svojim ustima, osjetite njenu teksturu, miris i obratite pažnju na žvakanje. Fokusirajte se na hranu, a ne na obveze koje vas čekaju nakon što pojedete.

Ako jedete brzo jer jedete sami i više volite jesti u društvu, probajte većinu dana u tjednu jesti u društvu. Obrok je odlična prilika da porazgovarate s prijateljem, partnerom ili članom obitelji.

Prisjetite se što radite svojem tijelu dok brzo jedete. To je vaše tijelo i vaš život. Razmišljajte o tome tijekom svakog zalogaja.

Možete početi voditi dnevnik svega što pojedete. Bilježite kakvog je hrana okusa, mirisa i teksture. To možete raditi dok jedete.

Pijte vodu uz obrok. To će vas potaknuti da sporije jedete i pomoći kod smanjenja porcija. Dokazano je da ispijanje vode uz obrok može pomoći u mršavljenju.

Promijenite način razmišljanja o hrani. Ako mislite da je obrok nešto što morate odraditi, onda u njemu nećete ni uživati. Usporite i naučite voljeti sve što radite.

Počnite sami pripremati svoje obroke i počnite ih raditi prije nego što osjetite glad. Na taj način ćete jesti polako kada obrok bude gotov.

Organizirajte si dan tako da znate u koje doba trebate jesti. Na taj način možete slobodno početi jesti prije nego što vas glad potpuno obuzme. Najbrže jedemo kada smo najviše gladni.

Ako ste jako gladni i vjerujete da ćete zbog toga prebrzo jesti, popijte prije obroka 2 čaše vode. Voda će trenutno ublažiti osjećaj gladi, a vama će pomoći da jedete polako.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije