Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako jesti voće?

Kako jesti voće?

Kako jesti voće?
  • Objavljeno: Subota, 01.05.2010.
  • Broj pregleda: 8.178
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi mislimo da se voće jednostavno izreže i stavi u usta. To nije lako kao što mislite. Važno je znati kako i kada jesti.

Koji je ispravan način unosa voća?  Važno je da ne jedete voće poslije jela! Jedite ga na prazan želudac.

Kada želite popiti voćni sok, pijte samo sok od svježeg voća, a ne konzervirani. Nemojte piti sok koji je grijan. Nemojte jesti kuhano voće, jer kuhanje uništava sve vitamine.

Kivi je mali, ali moćan. Dobar je izvor kalija, magnezija, vitamina E i vlakana. Sadrži dvostruko više vitamina C nego naranče.

Iako jabuka ima nizak udio vitamina C, antioksidansi i flavonoidi poboljšavaju djelovanje vitamina C kako bi se smanjio rizik od raka debelog crijeva, srčanog infarkta i moždanog udara.

Jagode imaju najvišu ukupnu antioksidantivnu moć. Spadaju u voće, koje štiti tijelo od raka, štiti krvne žile od začepljenja i slobodnih radikala.

Dvije do četiri naranče dnevno smogu pomoći spriječiti prehladu, sniziti kolesterol, spriječiti bubrežne kamence i smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Lubenica se sastoji od 92% vode i puna je glutanina, koji pomaže ojačati imunološki sustav. Glavni je izvor likopena. U lubenici ima vitamina C i kalija.
 
Guava i papaja su bogate vitaminom C. Guava ima puno vlakana, što pomaže spriječiti začepljenje. Papaja je bogata karotenom, što je dobro za oči.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije