Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako sigurno pohraniti ostatke hrane od blagdana?

Kako sigurno pohraniti ostatke hrane od blagdana?

Kako sigurno pohraniti ostatke hrane od blagdana?
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.12.2015.
  • Broj pregleda: 255
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Naučite kako zamrznuti i odmrznuti hranu koja vam je ostala nakon blagdana i ne planirate ju pojesti idućih nekoliko dana.

Slijedite ovaj jednostavan vodič i u blagdanskoj hrani opet možete uživati tjednima, pa i mjesecima poslije.

Higijena prije svega

Prije nego započnete s dodirivanjem hrane dobro operite ruke i radnu površinu. Također koristite čist pribor i operite posuđe u kojemu ćete zamrznuti hranu.

Označite datumom

Nemojte se nikada ne dovesti u situaciju da ne znate koliko dugo vam neka hrana stoji u hladnjaku. Najbolje bi bilo da označite sve namirnice s trenutnim datumom.

Provjerite koja je najbolja i najgora hrana za nadutost!

Ohladite namirnice

Bakterije se jako brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, stoga je jako važno da ju na vrijeme zamrznete. Hrana treba prije zamrzavanja barem 2 sata nakon kuhanja stajati na sobnoj temperaturi.

Meso

Uklonite sve kosti i meso narežite na manje komade. Podijelite ga na više obroka i stavite u plitku posudu za zamrzavanje ili vrećicu za zamrzavanje. Ako je meso nečim punjeno, uklonite punjenje i zamrznite ga odvojeno.

Povrće

Povrće stavite u hermetičke posude ili vrećice za zamrzavanje, pokrijte i stavite u hladnjak. Zamrzavanje se ne preporuča jer će izgubiti okus i teksturu.

Pire i nadjevi

Ostatke stavite u plitke posude s poklopcem ako ćete ih držati u hladnjaku, a u vrećice za zamrzavanje ako ćete ih odmah stavljati u zamrzivač.

Umaci

Umake stavite u hermetički zatvorenu posudu.

Nemojte zamrzavati kuhane bjelanjke, kupus, zelenu salatu ili puding jer se ne zamrznu kako treba.

Pročitajte koju hranu možete jesti nakon isteka roka trajanja.

Kako odmrznuti?

Tekuće ostatke treba kuhati dok ne proključaju, a krute ostatke treba zagrijavati na temperaturi od 75°C.

Pravilo 4 dana

Opće pravilo je da ostatke u hladnjaku ne držite dulje od 4 dana. Izuzetak su punjenja i umaci, oni mogu izdržati dodatna 2 dana.

Zamrznite sve za što mislite da se neće pojesti u tom razdoblju. Ako ne znate koliko dugo je nešto bilo u hladnjaku, to onda bacite.

Kuhano meso, perad, juhe, variva, salate, krumpir i tjestenina u hladnjaku mogu biti 3 do 4 dana, a u zamrzivaču 2 do 6 mjeseca, ali se ne preporuča da zamrzavate salate, krumpir i tjesteninu jer će izgubiti teksturu i okus.

Umaci i mesna variva u hladnjaku mogu biti 1 do 2 dana, a u zamrzivaču 2 do 3 mjeseca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije