Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako ublažiti simptome artritisa na prirodan način?

Kako ublažiti simptome artritisa na prirodan način?

Kako ublažiti simptome artritisa na prirodan način?
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.07.2014.
  • Broj pregleda: 1.038
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Od artritisa pati veliki broj osoba. Osteoartritis, najčešći tip artritisa, uzrokuje slabljenje i naglo trošenje hrskavice koja štiti zglobove, uzrokuje bolove i smanjuje pokretljivost. Postoje različiti tipovi artritisa. Osteoartritis najčešće nastaje kod starijih osoba, a rizik od nastanka povećava trošenje zglobova i ozljeda zgloba. Simptomi osteoartritisa su najčešće bolovi, naticanje i crvenilo.

Kod reumatoidnog artritisa, upala je obično imunološka reakcija. Tada tijelo napada vlastita tkiva iz nepoznatog razloga. Reumatoidni artritis označava upalu unutarnje strane zglobne čašice. Prije nego što počnete s bilo kojim od sljedećih tretmana, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Pokrenite se

Ne morate se bojati tjelovježbe. Nekoliko istraživanja je pokazalo da umjerena tjelovježba može ublažiti simptome osteoartritisa. No, osluškujte tijelo. Ako vas boli dok izvodite neku vježbu, probajte izvoditi neku drugu. Izbjegavajte aktivnosti koje stvaraju dodatan pritisak na zglobove. Važno je da se posavjetujete s liječnikom prije početka vježbanja.

Vježbe koje smijete raditi su hodanje, plivanje, istezanje i vježbe snage. Plivanje je naročito dobro jer ne opterećuje zglobove. Istezanje i vježbe snage će vam pomoći da ojačate mišiće i ligamente oko zgloba i na taj način smanjite opterećenje na zglobovima, naročito koljenima i kukovima.

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Ako ste pretili, počnite skidati suvišne kilograme. Kilograme trebate skidati polako i sigurno. Prvo počnite s usvajanjem zdravih prehrambenih navika i, ako je potrebno, potražite pomoć liječnika ili nutricionista.

Uzmite biljne suplemente

Postoje neki biljni suplementi koji mogu smanjiti upalu i ublažiti simptome artritisa. Vražja kandža (Harpagophytum procumbens) je postala popularna u ublažavanju simptoma artritisa. Biljka sadrži spojeve koji imaju protuupalno djelovanje. Jucca je biljka srodna agavi i također ima protuupalna svojstva. Ako ste u potrazi za biljkama s protuupalnim djelovanjem, svakako se posavjetujte s liječnikom. Također, informirajte se koje biljke smijete, i u kojoj količini, uzimati s lijekovima koje vam je liječnik propisao jer neke biljke mogu doći u interakciju sa spojevima iz lijekova koje uzimate.

Uzimajte glukozamin sulfat

Veliki broj istraživanja je pokazao da glukozamin sulfat može pomoći u ublažavanju simptoma artritisa, ali tijekom dugoročnog uzimanja. Glukozamin sulfat može pomoći u prevenciji daljnjih oštećenja zglobova jer ima odlična protuupalna djelovanja. Uobičajena dnevna doza glukozamina je oko 1500 miligrama. Uzimajte ga uz obrok.

Razmislite o tehnikama opuštanja

Akupunktura, hidroterapija i masaža vam mogu pomoći u ublažavanju simptoma artritisa. Također, važno je da smanjite razinu stresa, što ćete i postići prakticiranjem tehnika opuštanja. Istežite se, radite jogu, meditirajte i odmarajte što je češće moguće kako bi vaše tijelo bilo pod što manjim stresom.

Promijenite prehrambene navike

Neke namirnice mogu pogoršati simptome artritisa. Izbjegavajte rajčice, krumpir, patlidžan i papriku baburu. Također, smanjite konzumaciju alkohola, šećera i prestanite pušiti.

Uzimajte vitamine i minerale

Počnite redovito uzimati vitamine i minerale koji će omogućiti pravilno funkcioniranje organizma i pomoći u ublažavanju simptoma artritisa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije