Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Koje su opasnosti detoksikacije?

Koje su opasnosti detoksikacije?

Koje su opasnosti detoksikacije?
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.06.2015.
  • Broj pregleda: 539
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Možda mislite da detoksikacija nije važna za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali trebate znati da je sve što nas okružuje puno štetnih kemikalija i zagađivača. U današnje vrijeme je izrazito važno napraviti sve što je u vašoj moći da održite tijelo zdravim, a detoksikacija je jedan od načina da to postignete.

Istraživanja su pokazala da uklanjanjem i eliminacijom toksina iz tijela možete zaštititi svoje zdravlje i spriječiti nastanak niza bolesti. Proces detoksikacije se temelji na poboljšanju zdravlja i rada unutarnjih organa, naročito onih koji sudjeluju u detoksikaciji a to su jetra i probavni sustav.

Detoksikacija je, ako ne pripadate rizičnoj skupini ljudi, prirodan i siguran način da potaknete zdravlje cjelokupnog organizma. Detoksikacija će potaknuti rad jetre, smanjiti nadutost i svakom organskom sustavu omogućiti najbolje moguće funkcioniranje.

Detoksikacijom ćete smanjiti osjećaj kroničnog umora, poboljšati zdravlje i izgled kože, i potaknuti sposobnost tijela da se obrani od različitih mikroba.

Što je detoksikacija?

Ovaj termin se odnosi na uklanjanje toksina koji mogu biti posljedica konzumiranja droge i alkohola. Detoksikacija se temelji na različitim principima, od konzumacije posebnih vrsta namirnica, kao što su smeđa riža ili organsko voće i povrće, do korištenja različitih biljnih začina.

Kod započinjanja bilo kakvih programa prehrane, trebate se posavjetovati s liječnikom. Postoje slučajevi kada je savjetovanje s liječnikom neizbježno. Detoksikacija može uzrokovati nastanak negativnih nuspojava, a neke skupine ljudi ne bi uopće trebale ni pratiti detoksikacijski program.

Djeca i starije osobe

Osobe koje pate od poremećaja prehrane ne bi trebale započinjati s detoksikacijskim programom. Većina starijih osoba s oslabljenim imunološkim sustavom ne bi trebala pratiti nikakav detoksikacijski program. Također, osobe koje pate od dijabetesa, kao i one s niskom razinom šećera u krvi, ne bi trebale pratiti detoksikacijski program.

Stručnjaci u pravilu preporučuju da detoksikacijski program ne trebaju pratiti djeca i starije osobe. Ako planirate započeti s detoksikacijskim programom, svakako se prije toga trebate posavjetovati s liječnikom. Adolescentima je potreban dobar plan prehrane koji ne uključuje izgladnjivanje ili izbacivanje nutritivnih spojeva. Također, neki programi detoksikacije mogu uzrokovati ovisnost, zbog čega adolescenti trebaju biti posebno pažljivi.

Trudnice i dojilje

Trudnice i dojilje ne bi smjele započinjati s programom detoksikacije. Detoksikacija uskraćuje tijelu niz važnih nutritivnih spojeva koji su važni za zdravlje trudnice, majke i bebe. Ako planirate početi uzimati ljekovito bilje i začine, svakako se posavjetujte s liječnikom. Postoje brojne vrste biljnih začina koje se ne bi smjele uzimati tijekom dojenja i trudnoće.

Osobe koje uzimaju lijekove

Ako uzimate neke lijekove, pripadate rizičnoj skupini koja bi se trebala posavjetovati s liječnikom prije početka detoksikacijskog programa. Neki lijekovi otežavaju apsorpciju određenih nutritivnih spojeva, a detoksikacija uključuje izbacivanje pojedinih skupina namirnica. Također, detoksikacijom se povećava unos vitamina i minerala, a oni mogu negativno utjecati na djelovanje lijekova koje uzimate.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije