Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kruh s eko imanja Zrno: ljubav na prvi griz

Kruh s eko imanja Zrno: ljubav na prvi griz

Kruh s eko imanja Zrno: ljubav na prvi griz
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.03.2015.
  • Broj pregleda: 77
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nije teško zaljubiti se u ovaj poseban kruh. Jedinstven način pripreme, slasne kombinacije žitarica, sjemenki i isključivo organskih sastojaka bez ikakvih aditiva, rezultiraju kruhom koji je jedan od najomiljenijih proizvoda na bio&bio policama.

Svaki  beskvasni kruh koji se radi na Zrnu ima svoj protokol koji određuje kvalitetu, okus, miris i teksturu. Za dobivanje beskvasnog kruha potrebno je čak 12 do 24 sata, jer se radi o sporoj fermentaciji, koja dopušta kvascu da doda B vitamine i "slomi" teško probavljivi gluten u nutrijente koji se lakše asimiliraju.

Ekološki beskvasni kruh je praktički "živ" i nakon što se ispeče jer se arome u njemu razvijaju i dalje... Zato kažu da je takav kruh najukusniji nakon 24 do 48 sati. Upravo ga zbog toga nije uputno "daviti" u plastičnoj vrećici prilikom čuvanja!

Isprobajte naše najpopularnije štruce!

Kayu kruh se spravlja s kuhanom smeđom rižom i najčešće ga biraju gurmani koji u njemu uživaju kao u pravoj delikatesi!

Tahini kruh koji je oblikom i načinom pripreme blizak francuskoj tradiciji, spravlja se s maslacem od sezama i idealno ide uz vino, sirne namaze i paštete, baš kao i Kruh od pet žitarica koji je pak inspiriran ruskom pekarskom tradicijom.

Popularan Seoski kruh je inspiriran francuskim pain de campagne koji je dodatno obogaćen svježe isklijalim pšeničnim klicama i poznat po svojim "rupama" koje dokazuju biološku aktivnost (proces fermentacije).

Ako ste više slatki tip, svakako kušajte Polenta kruh s ekološkim maslacem i medom ili pekmezima.

Piraž je namijenjen osobama koje vole tzv. kompaktniji kruh zbog manjeg sadržaja glutena,  kao i onima koji iz zdravstvenih razloga izbjegavaju pšenicu. Pir je idealna zamjena za ovu žitaricu koja sadrži i snažnu hranjivu kvalitetu, a raž svojim blago orašastim okusom daje posebnu teksturu. Odličan je uz sva jela, od variva do sendviča.

Svoj beskvasni eko kruh ne držite ga u plastičnoj vrećici ili posudi za kruh jer se time prekida normalna cirkulacija zraka koja omogućava daljnji razvoj arome. Čuvajte ga isključivo u krpenoj vrećici ili umotanog u krpu na zraku.

Trajnost je, ako je protok zraka dobar, oko sedam dana, no Kayu i ostale organske beskvasne kruhove možete koristiti i nakon što se osuše. Potrebno je samo kruh malo navlažiti i staviti u pećnicu na 160 stupnjeva na 10 minuta. Tada korica omekša, vrati se vlažnost sredine kruha i ponovno aktiviraju arome te je ponovo spreman da u njemu uživate.

Ponudu kruha sa eko imanja Zrno provjerite u bio&bio trgovinama ili posjetite bio&bio webshop!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije