Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Lovorov list

Lovorov list

Lovorov list
  • Objavljeno: Srijeda, 01.08.2012.
  • Broj pregleda: 11.160
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Latinski naziv: Laurus nobilis

Porodica: Lauraceae

Ostali nazivi: lovor

Opis

Dolazi iz Male Azije, od kuda se proširio na Mediteran, a potom u druge zemlje sa sličnim klimatskim uvjetima. List lovora je ovalan i gladak. Može biti od 2.5 pa do 8¸cm dug. Kada su svježi, listovi lovora su sjajni i tamno zelene boje. Kada se osuše, gube sjaj i postaju maslinasto zelene boje. Okus je blago gorak sa snažnim aromatičnim svojstvima.

Priprema i pohrana

Lovorov list možete pronaći u gotovo svakoj trgovini. Osušeni listovi trebaju biti cijeli i maslinasto zelene boje. Ukoliko su smeđi, znači da su izgubili svoja začinska svojstva. Pohranite listove na tamno i suho mjesto, a oni će svoja svojstva zadržati i do 2 godine.

Priprema jela

Lovorov list se koristi u cijelom svijetu. Najčešće se dodaje juhama, umacima, varivima, mesu ili ribi. Zbog blagog i aromatičnog okusa, možete ga dodavati gotovo svakom jelu.

Ljekovita svojstva

Lovorov list ima mnoga ljekovita svojstva koja ga čine korisnim za liječenje visokog šećera, glavobolje, bakterijskih i gljivičnih infekcija, probavnih smetnji, a nekada se vjerovalo da može potaknuti pobačaj i spriječiti štetno djelovanje kukaca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije