Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Luk i njegove prednosti

Luk i njegove prednosti

Luk i njegove prednosti
  • Objavljeno: Petak, 05.11.2010.
  • Broj pregleda: 9.903
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Luk je član porodice ljiljana, bliski rođak češnjaka. Često se naziva "kraljem povrća", zbog svog oporog okusa.Postoje mnoge vrste luka: bijeli, žuti, crveni i zeleni. Oni se također razlikuju u veličini, boji i okusu. Manji luk dolazi u mnogim sortama kao što je zeleni luk, koji uključuje vlasac, poriluk i luk.

Zdravstvene prednosti luka su beskrajne zbog njegovih snažnih anti-septičkih i anti-bakterijskih svojstava. Postoji znatna razlika u sastavu različitih sorti i to također ovisi o stadiju zrelosti i duljini skladištenja.

Luk je snažan antiseptik bogat vitaminima A, B i C. Moćan je izvor folne kiseline, kalcija, fosfora, magnezija, kroma, željeza i vlakana. Drevni zapisi otkrivaju da je luk bio korišten još 4000 pr.n.e kao univerzalan lijek za mnoge bolesti. U II. Svjetskom ratu isparavanje smjese luka je korišteno da se smanji bol i ubrza zacjeljivanje rana vojnika.

Zbog visokog sadržaja željeza u luku on je koristan za liječenje anemije. Dobar je i anti-koagulant: jednostavno jedući pola sirove glavice luka dnevno može značajno sniziti kolesterol i sprečava srčani udar. Anti-upalna sredstva u luku korisna su za smanjenje simptoma upalnih bolesti poput artritisa i gihta.

Luk je dobar u borbi protiv bakterija, uključujući i E.coli i Salmonellu, te je učinkovit protiv tuberkuloze i infekcije mokraćnog sustava, poput cistitisa. Može i pomoći sniziti krvni tlak prirodno. Također razrjeđuje krv, te pomaže otopiti krvne ugruške.

Pola srednje glavice luka dnevno značajno pomaže u ispravljanju tromboze, snižavanju LDL kolesterola i sprječavanja srčanog udara. Inulin u luku stimulira rast dobrih bakterija u debelom crijevu i pomaže smanjiti rizik od razvoja tumora u debelom crijevu.

Dodavanje luka tijekom kuhanja može pomoći osloboditi od kroničnog zatvora i nadutosti. Krom u luku pomaže dijabetičarima na način da snizi razinu inzulina i poboljša toleranciju na glukozu.

Istraživanje je pokazalo da je primjena soka luka na vlasište dva puta tjedno tokom 2 mjeseca može uzrokovati ponovni rast kose.

Luk povećava cirkulaciju i izaziva znojenje. Koristan je pri hladnom vremenu za obranu od infekcije, smanjenja temperature i potiče znojenje kod prehlade i gripe.

Izmiješajte jednaku količinu soka luka i meda i uzmite 3 do 4 čajne žličice ove mješavine dnevno. Ona pomaže rastopiti sluz i sprječava njenu daljnju formaciju. To je također jedan od najboljih preventivnih napitaka protiv prehlade.

Kad kupujete mladi luk, odaberite onaj koji je dobro oblikovan, ima suhu i čistu vanjsku kožu. Izbjegavajte one koje su već proklijali, imaju znakove raspadanja ili obojene vrhove.

Luk se može spremiti na sobnoj temperaturi, ali ga je dobro držati u prozračenom prostoru, daleko od jarkog svjetla da se spriječi rast korijenja. Nemojte ga držati zajedno s krumpirom jer će upiti vlagu i etilen plin od krumpira i proklijati brže.

Da biste spriječili suze prilikom rezanja luka, luk ohladiti na oko sat vremena prije guljenja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije