Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mahunarke - zdrava hrana za svaki dan

Mahunarke - zdrava hrana za svaki dan

Mahunarke - zdrava hrana za svaki dan
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.04.2014.
  • Broj pregleda: 111
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Najčešće mahunarke naših prostora su grah, grašak i mahune, u Dalmaciji bob i leća, a slanutak je postao popularan tek posljednjih godina. U prirodi se malo namirnica po nutritivnoj vrijednosti može natjecati s mahunarkama.

Mahunarke sadrže 20 do 25% proteina, što je dvostruko više nego u žitaricama i triput više nego u riži, a u prosjeku gotovo duplo više nego meso. Tako se zbog svog bogatog proteinskog sastava mahunarke ponekad nazivaju i "meso za siromašne", zbog visokog udjela proteina. Naime, za razliku od drugog povrća, mahunarke imaju sposobnost vezivanja dušika iz zraka (pomoću nitrobakterija na korijenu) i tako stvarati kvalitetne proteine s esencijalnim aminokiselinama. Prema tome, kad se kaže da se na grahu može preživjeti onda je to u velikoj mjeri točno. Naravno, ako se u prehranu dodaju mlijeko i kruh. Mahunarke su, upravo zbog sadržaja kvalitetnih proteina, moguća zamjena mesu i značajno doprinose zdravoj prehrani. Nadalje, sadrže složene ugljikohidrate koji se u organizmu polako razlažu na jednostavne šećere. Kada su u pitanju minerali i vitamini, svakako treba istaknuti sadržaj željeza, kalcija i magnezija. Zatim su tu nezaobilazni vitamini B-kompleksa, osobito folna kiselina.

No, kad je njihova probava u pitanju često dolazi do stvaranja plinova što rezultira neugodnim simptomima nadutosti i vjetrova pa ih ljudi često izbjegavaju. Naime, zbog sastava složenih ugljikohidrata za njihovu razgradnju su potrebne velike količine enzima amilaze i alfa-galaktozidaze. Ako ih organizam ne proizvode u dovoljnoj količini, neprobavljeni ugljikohidrati dolaze u debelo crijevo gdje ih koristi crijevna mikroflora. Razgradnjom ugljikohidrata pod utjecajem crijevne mikroflore nastaju plinovi koji izazivaju neugodnu nadutost i vjetrove.

Ove enzime možemo nadoknaditi uzimanjem dodataka prehrani koji ih u sebi sadrže  - npr. proizvod GastroTM. GastroTM sadrži velike količine amilaza i alfa-galaktozidaza, ali i druge enzime kao što su proteaze, celulaze, lipaze i druge. Ne sadrži alergene, dodatna punila niti boje. 100% je vegetarijanski/veganski. Dolazi u obliku kapsula i preporuča se uzimati ga neposredno prije obroka mahunarki, žitarica i svježeg povrća. Dostupan je bez recepta u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Ako želite proizvod gratis, javite nam se na igra@centarzdravlja.net. Prvih 5 čitatelja koji nam se jave nagrađujemo pakiranjem proizvoda Gastro. U pakiranju se nalazi 60 kapsula.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije