Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mala priča o aditivima, E - brojevima

Mala priča o aditivima, E - brojevima

Mala priča o aditivima, E - brojevima
  • Objavljeno: Utorak, 13.01.2009.
  • Broj pregleda: 3.667
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Posljednjih godina se stalno spominje važnost pravilne i zdrave prehrane. Ljudi često spominju termine "prirodna" i "umjetna" hrana, a pod umjetnom hranom se misli na proizvode u kojoj se nalaze aditivi (tzv.konzervansi ili E-brojevi).

Aditivi su kemijske tvari, a ljudi imaju predrasude, što je kemijsko da je i automatski štetno, a malo tko razmišlja da su upravo kemijske tvari i kemijski procesi ti koji omogućuju da je hrana ukusna, određenog oblika, boje...

Pod aditivima se razumijevaju tvari koje se normalno ne konzumiraju, niti su tipičan sastojak namirnice, a dodaju se namjerno zbog tehnoloških i senzorskih svojstava proizvoda - za stabilizaciju proizvoda (kako bi mu se produžila održljivost) i za prevenciju kvarenja hrane. Oni također pomažu u održavanju svježine namirnice, poboljšanju kozistencije, teksture, okusa i boje proizvoda, nutritivnog profila namirnice.

Povijest

Još od davnina, kada se u kuhinji počeo primjenjivati kamin, ljudi su smišljali načine na koje bi zaštitili i poboljšali kvalitetu namirnica. Tako su Rimljani još u Antici upotrebljavali sulfite za dezinfekciju posuda u kojima se čuvalo vino, a med se osim u prehrambene svrhe koristio i kao konzervans. Poznati pomorac Marco Polo je u 13 i 14. stoljeću koristio začine kako bi poboljšao okus "bljutavim jelima", a putnici na putovanjima do Novog Svijeta su meso oblagali solju kako bi spriječili njegovo kvarenje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije