Mala priča o aditivima, E - brojevima

Mala priča o aditivima, E - brojevima

Mala priča o aditivima, E - brojevima
  • Objavljeno: Utorak, 13.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Posljednjih godina se stalno spominje važnost pravilne i zdrave prehrane. Ljudi često spominju termine "prirodna" i "umjetna" hrana, a pod umjetnom hranom se misli na proizvode u kojoj se nalaze aditivi (tzv.konzervansi ili E-brojevi).

Aditivi su kemijske tvari, a ljudi imaju predrasude, što je kemijsko da je i automatski štetno, a malo tko razmišlja da su upravo kemijske tvari i kemijski procesi ti koji omogućuju da je hrana ukusna, određenog oblika, boje...

Pod aditivima se razumijevaju tvari koje se normalno ne konzumiraju, niti su tipičan sastojak namirnice, a dodaju se namjerno zbog tehnoloških i senzorskih svojstava proizvoda - za stabilizaciju proizvoda (kako bi mu se produžila održljivost) i za prevenciju kvarenja hrane. Oni također pomažu u održavanju svježine namirnice, poboljšanju kozistencije, teksture, okusa i boje proizvoda, nutritivnog profila namirnice.

Povijest

Još od davnina, kada se u kuhinji počeo primjenjivati kamin, ljudi su smišljali načine na koje bi zaštitili i poboljšali kvalitetu namirnica. Tako su Rimljani još u Antici upotrebljavali sulfite za dezinfekciju posuda u kojima se čuvalo vino, a med se osim u prehrambene svrhe koristio i kao konzervans. Poznati pomorac Marco Polo je u 13 i 14. stoljeću koristio začine kako bi poboljšao okus "bljutavim jelima", a putnici na putovanjima do Novog Svijeta su meso oblagali solju kako bi spriječili njegovo kvarenje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije