Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Maslačak - ljekovita hrana iz prirode

Maslačak - ljekovita hrana iz prirode

Maslačak - ljekovita hrana iz prirode
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.04.2009.
  • Broj pregleda: 13.447
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za maslačak se kaže da je prava proljećna salata iz prirode, koja krijepi organizam poslije dugotrajne zime.

Višegodišnja je zeljasta biljka. U narodnoj medicini koriste se korijen, listovi, cvjetovi i cijela biljka s korjenom. Ljekovitost maslačka je višestruka. Stimuliše apetit i reguliše metabolizam masti u organizmu. U narodnoj medicini se primjenjuje kod takozvanog proljećnog čišćenja krvi.

Poželjno je da se koristi salata od listova maslačka, ali samo prije cvjetanja biljke. Kao i sve druge gorke ljekovite biljke, maslačak, a posebno njegov korijen, povoljno utječe na poboljšanje apetita i varenje.

Blagotvorno djeluje u slučajevima opstipacije i pojave dispesije, odnosno poremećene probave, kod upala žučne vrećice i kamena u žučnoj vrećici, žutici i smanjenog izlučivanja mokraće.

Pripremite smoothie od naranče, maslačka i celera!

Evo nekoliko recepata za pripremanje ljekovitih napitaka od maslačka, koje ćete zbog njegove gorčine, zasladiti medom.

Sok od maslačka

Najljekovitiji i najdijelotvorniji je svježe iscijeđen sok, koji se preporučuje protiv trbušnih tegoba i za lječenje hemoroida. Cijedi se iz listova i sitno isjeckanog korjena. U čašu mlijeka sipati dvije do tri žlice soka, zasladiti žličicom meda i piti ujutro na prazan želudac dvadesetak dana.

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka ima okus meda, a utječe na jačanje organizma, čišćenje krvi i bolju probavu. Priprema se od tri-četiri šalice cvjetova maslačka, dvije litre vode, kilograma meda i soka od dva limuna. Cvjetove prokuhati u vodi, procijediti, a zatim u sok dodati med i sok od limuna. Sok kuhati na tihoj vatri, neprestano miješajući, dok se ne stvori sirup. Sipati u flaše i zatvoriti. Sirup se konzumira tako što se uzima po jedna jušna kašika, dva do tri puta u toku dana.

Čaj od maslačka

Priprema se od dvije žlice osušenih listova, cvjetova i sitno sasjeckanog korjena maslačka. Smjesu preliti šalicom ključale vode, poklopiti i poslije dvadesetak minuta procijediti i zasladiti žlicom meda. Piju se dvije do tri šalice čaja dnevno u slučaju otežanog mokrenja, nagomilavanja suvišne tekućine i za poboljšavanje cjelokupne razmijene materija u organizmu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije