Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Masti u prehrani

Masti u prehrani

Masti u prehrani
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.03.2009.
  • Broj pregleda: 2.806
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Masti su važne

Nulta dijeta, bez masnoća, nemasna, niske vrijednosti masti, "light". Od juhe do oraha, proizvodi su obilježeni nizom naziva za sastav masti od kojih nam se vrti u glavi - svi nas podsjećaju da smanjimo unos masti. Ali koliko smijemo smanjiti? Suvremene smjernice Vladinog odjela za prehranu preporučuju da zdravi Amerikanci ne dobivaju više od 30% kalorija iz masnoća, ali to je gornja granica. Koliki je najmanji dopušteni iznos kojim se postiže zdrava težina? Ako je prehrana s malo masnoća dobra, je li čak i s još manje masnoća bolja? Ne biste smjeli samo uzeti u obzir masti. Masti se moraju promatrati u okviru zdrave prehrane i života.

Masti su neophodne za život svih stanica u našem tijelu. One igraju ulogu u imunosnom sustavu, sintezi složenih spojeva sličnih hormonima koji sudjeluju u regulaciji krvnog tlaka, akciji srca, proširivanju krvnih žila, stvaranju krvnih ugrušaka, živčanom sustavu i u održavanju strukture i funkcije stanične stijenke. Životinjski proizvodi - meso, mliječni proizvodi i jaja - glavni su izvori masti u američkoj prehrani. Također su izvor zasićenih masnoća i ukupnoga kolesterola. Voće, povrće i žitarice relativno su siromašne mastima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije