Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Muči li vas žgaravica, loša probava, povećana kiselost u želucu?

Muči li vas žgaravica, loša probava, povećana kiselost u želucu?

Muči li vas žgaravica, loša probava, povećana kiselost u želucu?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.04.2015.
  • Broj pregleda: 206
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Žgaravica je osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, koji se širi iz želuca prema vratu i ustima. U zapadnim zemljama procjenjuje se da 20 - 40% populacije ima povremene simptome žgaravice. Žgaravica je često provocirana konzumiranjem masne i začinjene hrane, gaziranih pića, obilnim obrocima u večernjim satima. Također, nastanku žgaravice doprinose i slijedeći faktori: pušenje, alkohol, debljina, sagnuti položaj, uska odjeća...

Na putu od usta do želuca hrana prolazi  jednjakom, koji je od želuca odvojen prstenastim mišićem - donjim ezofagealnim sfinkterom. Kod oslabljene napetosti tog mišića, dio sadržaja želuca, uključujući želučanu kiselinu, vraća se u donji dio jednjaka, stvarajući osjećaj pečenja. Pri dodiru želučane kiseline sa sluznicom donjeg dijela jednjaka, javlja se bol i žarenje.

Glavni simptom je osjećaj žarenja, ali se može javiti i osjećaj boli u prsima, smetnje gutanja, osjećaj zaostajanja hrane iza prsne kosti te suhi kašalj i promuklost.

U terapiji su neophodne dijetetske mjere i promjena stila života, ali i korištenje lijekova koji neutraliziraju ili smanjuju lučenje želučane kiseline.

ULCODYN 75 mg šumeće tablete iz Fidifarma bezreceptni su lijek koji sadrži ranitidin kao aktivnu supstancu. Ranitidin djeluje u želucu gdje smanjuje lučenje želučane kiseline.

Želučana kiselina potrebna je u procesu probave, ali ako se luči prekomjerno može izazvati niz neugodnih simptoma u probavnom traktu.

ULCODYN 75 mg šumeće tablete smanjuju prekomjernu kiselost u želucu te se stoga koristi za ublažavanje simptoma žgaravice, loše probave, povećane kiselosti u želucu i s njom povezane loše probave. Ti su simptomi bol, pečenje, osjećaj nelagode i mučnine u želucu, nadutost, rana sitost (osjećaj punoće), učestalo podrigivanje, vraćanje želučanog sadržaja u jednjak (refluks) ili gubitak apetita.

ULCODYN 75 mg šumeće tablete djelotvorno sprečavaju i uklanjaju navedene simptome tijekom 12 sati.

Ulcodyn je namijenjen odraslim osobama i djeci starijoj od 16 godina. Primjenjuje se odmah nakon pojave prvih simptoma. Jedna šumeća tableta otopi se u čaši vode, te se popije svježe priređena otopina. ULCODYN 75 mg šumeće tablete možete uzimati za vrijeme jela ili između obroka, jer prisutnost hrane u želucu ne utječe na njihov učinak.

Ukoliko simptomi nakon jednog sata ne prestanu može se uzeti još jedna tableta pripremljena na gore opisani način.

Tijekom 24 sata ne preporučuje se uzeti više od 2 tablete bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom.  ULCODYN 75 mg šumeće tablete ne preporučuje se uzimati neprekidno duže od 6 dana.

Nakon što popijete jednu kutiju ovog lijeka nemojte uzimati drugu kutiju bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije