Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najbolja ljetna hrana

Najbolja ljetna hrana

Najbolja ljetna hrana
  • Objavljeno: Subota, 12.07.2014.
  • Broj pregleda: 41
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ne trebate potrošiti bogatstvo da biste uživali u zdravim i ukusnim ljetnim namirnicama. Ljeto nam donosi veliki broj namirnica koje kriju čudesna ljekovita svojstva.

Avokado

Obiluje omega 3 masnim kiselinama koje ubrzavaju potrošnju masti i rad metabolizma. Poboljšava zdravlje krvnih žila. Sadrži nutritivne tvari koje će smanjiti rizik od nastanka raka i poboljšati rad jetre, koja je ključna u detoksikaciji tijela.

Bobičasto voće

Razne su vrste bobičastog voća, ali ni sa jednom ne možete pogriješiti. Svaka od njih obiluje nutritivnim tvarima i sadrži antioksidanse koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i smanjuju rizik od nastanka raka. Neke vrste bobičastog voća sadrže antocijanine koji su moćni u zaštiti od bolesti mozga, a kvercetin pomaže u ublažavanju simptoma bolesti dišnog sustava i bolova u zglobovima.

Grožđe

Ljubičasto ili crveno grožđe je odličan izvor kvercetina, za kojeg se dokazalo da smanjuje rizik od nastanka depresije, poboljšava funkcioniranje mozga i ublažava simptome astme. Također sadrži resveratrol koji ima brojne zdravstvene prednosti. Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i produžuje životni vijek. Grožđe također ima antikancerogeno djelovanje i pomaže u izgradnji i jačanju kostiju.

Zeleno lisnato povrće

Obiluje vitaminima, mineralima, klorofilom, fitonutrijentima i enzimima. Zeleno lisnato povrće svakako zaslužuje svoje mjesto u vašoj prehrani. Što je boja tamnija, to sadrži više nutritivnih tvari. Ovo je naročito istina za klorofil koji mu daje zelenu boju. Većina zelenog lisnatog povrća sadrži veliku količinu kalcija i magnezija koji pomažu u izgradnji i jačanju kostiju, razvijanju mišićnog tkiva i opuštanju živčanog sustava.

Šljive

Imaju odlična antioksidativna svojstva. Smanjuju razinu slobodnih radikala koji nastaju pod utjecajem nezdravih životnih navika i štetnih vanjskih faktora. Pomažu regeneraciji stanica kože i tkiva, uključujući i stanice mozga.

Rajčice

Odličan su izvor vitamina C i likopena. Likopen ima antikancerogeno djelovanje i dokazano je da usporava starenje. Čak i mala razina likopena će imati odlično djelovanje na vaše zdravlje. Vitamin C je potreban za regeneraciju kože i jačanje imuniteta, a također ima antioksidativno djelovanje.

Lubenica

Iako su rajčice poznatiji izvor likopena, lubenica je također odličan izvor likopena. Sadrži tvari koje štite od nastanka raka, usporavaju starenje kože, produžuju životni vijek i smanjuju rizik od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava. Lubenica je odličan izvor vitamina C i beta karotena. Dokazano je da potiče detoksikaciju tijela.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije