Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najbolje od voća i povrća

Najbolje od voća i povrća

Najbolje od voća i povrća
  • Objavljeno: Srijeda, 19.05.2010.
  • Broj pregleda: 15.851
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mrkva

Prerezana mrkva nalikuje ljudskom oku. Mrkva je odličan izvor antioksidansa karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, tumora, regulaciji šećera u krvi i poboljšanju vida. Mrkva dobiva svoju karakterističnu i svijetlu narančastu boju iz betakarotena.

Mrkva može poboljšati kvalitetu majčinog mlijeka, izgled kože, kose i noktiju. Kada se uzima svakodnevno može smanjiti kolesterol i krvni tlak, bogata je vlaknima i može pomoći u regulaciji šećera u krvi.

Popijte smoothie od jabuke i mrkve!

Rajčica

Rajčica je zapravo voće, a ne povrće. Jedna od najpoznatijih prednost likopena koji sadrži je ta da je likopen antioksidant koji pomaže u borbi protiv formacije stanica raka i kod ostalih vrsta zdravstvenih komplikacija i bolesti.

Likopen nije prirodno proizveden element u tijelu i ljudsko tijelo zahtijeva unos likopena. Nema voća ili povrća koje ima tako visoke koncentracije likopena kao rajčice.

Grožđe

Grožđe je bogati izvori vitamina A, C, B6 i folne kiseline uz bitne minerale kao što su kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij i selen. Grožđe sadrži flavonoide koji su vrlo snažni antioksidansi i mogu smanjiti štetu od slobodnih radikala i usporiti starenje.

Grožđe ima vitamina, minerala, vlakana, proteina i zbog toga igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja.

Orasi

Orasi su dobar izvor biljnih proteina. Oni su bogati vlaknima, fitonutrijentima i antioksidansima poput vitamina E i selena. Poznato je da orasi pomažu u razvoju preko 30 neurotransmitera za moždane funkcije. Bogati su omega 3 masnim kiselinama, posebnom vrstom zaštitnih masti koje tijelo ne može proizvesti samo. Dodavanje oraha u prehranu može biti važan korak u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja.

Pripremite zobene pahuljice s orasima i borovnicama!

Grah

Grah zapravo sadrži širok spektar zdravih hranjivih tvari. To su kalcij, kalij, vitamin B6, magnezij, folna kiselina i alfa-linolenska kiselina. Ove hranjive tvari zajedno rade na nekoliko ključnih područja što poboljšava sveukupno zdravlje. Grah je također dobar izvor proteina, što je rijetkost kod biljaka.

Redovita konzumacija smanjuje rizik od razvijanja dijabetesa, srčanih bolesti, raka i pretilosti. Rizik za bolesti srca, na primjer, može se smanjiti za čak 22%.

Celer

Celer je odličan izvor vitamina C, vitamina koji pomaže ojačati imunološki sustav. Odličan je izvor vitamina B1, B2 i B6, kalija, folne kiseline, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija i esencijalnih amino kiselina.

Celer će smanjiti visoki krvni tlak, može pomoći u liječenju artritisa i reumatskih problema.

Patlidžan

Patlidžan je odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina B1, B6 i kalija. Dobar je izvor bakra, magnezija, mangana, fosfora, niacina i folne kiseline.

Patlidžan je bogat izvor antioksidansa fenola koji može pomoći u prevenciji raka, kolesterola, bakterijskih i virusnih infekcija, snižava kolesterol sprečavanjem njegove apsorpcije u crijevima.

Avokado

Avokado je dobar izvor vitamina E, koji nije samo bitan za normalno funkcioniranje tijela, već je također moćan antioksidant koji štiti polinezasićene masne kiseline u stanične membranama od napada slobodnih radikala. Slobodni radikali su povezani s počecima raka i bolestima srca.

Avokado sadrži vitamin C (za proizvodnju kolagena potrebnog za rast novih stanica i tkiva), tiamin (pretvara ugljikohidrate u glukozu, gorivo za mozak i živčani sustav) i riboflavin (pomaže tijelu za oslobađanje energije iz proteina, ugljikohidrata i masti).

Jeste li već isprobali ulje avokada?

Kruške

Kruške su također dobar izvor bakra, vitamina C, vitamina K, kalija, fitonutrijenata i flavonoida. Antioksidanti, kao što je vitamin C i minerali, kao što je bakar, igraju važnu ulogu u smanjenju kardiovaskularnih oštećenja. Ove korisne tvari neutraliziraju slobodne radikale u tijelu. Slobodni radikali izravno oštećuju krvne žile stoga, antioksidanati mogu pomoći u sprečavanju razvoja i napredovanja ateroskleroze, moždanog udara, srčanih bolesti i artritisa.

Smokve

Smokve sadrže vitamin B6 i praktički su bez masti. Sadrže puno vlakana, a istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane bogate vlaknima može pomoći u smanjenju kolesterola, zaštiti od karcinoma debelog crijeva i smanjuju rizik od bolesti srca. Smokve povećavaju mobilnost muške sperme i povećavaju broj spermatozoida i na taj način smanjuju mušku sterilnost.

Naranča

Naranča je izvor vitamina A, B, C i kalcija. Sadrži i natrij, kalij, magnezij, bakar, sumpor i klor. Vitamin C pomaže tijelu da iskoristi kalcij koji se nalazi u hrani. Naranče su povezane s kontroliranjem krvnog tlaka, uglavnom zahvaljujući prisutnosti magnezija. Učinkovite su u sprječavanju i liječenju određenih bolesti poput astme, bronhitisa, upale pluća, tuberkuloze, reumatizma.

Čaša svježeg soka naranče je više od osvježavajućeg pića. Naranče obiluju vlaknima, antioksidansima, mineralima i vitaminima.

Popijte smoothie od naranče i đumbira za jačanje imuniteta!

Grejp

Grejp je vrlo koristan u uklanjanju ili otapanju anorganskog kalcija koji se može formirati u hrskavicama zglobova, kao kod artritisa. Grejp sadrži vitamin C, vitamin A i likopen. To su snažni antioksidanti koji štite od slobodnih radikala i prekomjerne oksidacije. Likopen, posebice, pomaže spriječiti nastanak tumora i raka.

Grejp je bogat izvor pektina, a pektin pomaže sniziti kolesterol u krvi. Salicilna kiselina koja se nalazi u grejpu je moćan antiseptik.

Luk

Zdravstvene prednosti luka su brojne zbog njegovog snažnog antiseptičkog i antibakterijskog svojstva.

Luk je bogat vitaminima A, B i C. Odličan je izvor folne kiseline, kalcija, fosfora, magnezija, kroma, željeza i vlakana.

Popis broja bolesti i stanja kod kojih luk može biti od koristi je prilično dug. Luk može pomoći kod mnogih bolesti, primjerice kod od astme, osteoporoze, dijabetesa, infekcije sinusa i kardiovaskularnih bolesti. Današnja istraživanja pokazuju da crveni luk odstranjuje otpadne tvari iz svih stanica tijela.

Slatki krumpir

Slatki krumpir je odličan izvor vitamina C, B2, B6, E i biotina (B7). Može pomoći očuvati memoriju, kontrolirati dijabetes i smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka.

Što se minerala tiče, pruža dobru količinu mangana, folata (folna kiselina), bakra i željeza. Također je bogat dijetalnim vlaknima.

Slatki krumpir je izvrstan izvori biljnih proteina s vrlo malo kalorija. Sadrži malo šećera i zapravo je dobar regulator šećera u krvi.

Masline

Iako sadrže dosta masnoća, masline su odličan izvor oleinske kiseline (omega 9 mononezasićenih masnih kiselina). One su također dobar izvor vitamina E. Masline i maslinovo ulje mogu biti učinkoviti u prevenciji i liječenju astme, raka i artritisa. To objašnjava činjenicu da ljudi na Mediteranu rijetko obolijevaju od ovih bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije