Najbolje povrće i voće za siječanj

Najbolje povrće i voće za siječanj

Najbolje povrće i voće za siječanj
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.01.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Najbolje povrće

Cikla

Savršen je dodatak zdravoj prehrani. Može pospješiti apsorpciju hranjivih tvari i spriječiti nastanak niza medicinskih stanja. Dobar je izvor vitamina C, željeza i magnezija. Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana. Ciklu najčešće jedemo kao salata, ali ju možete pripremati i kao napitak pa vam predlažemo ovaj okrepljujući i hranjivi napitak od cikle.

Prokulica

Prokulica je mala, ali niti malo nutritivno beznačajna. Pospješit će zdravlje cjelokupnog organizma i svakako treba postati dio vaše svakodnevne prehrane. Dobar je izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Prokulica ima gorkast okus koji se velikom broju ljudi ne sviđa, naročito djeci. Bila bi šteta ne jesti ju redovito pa probajte njezin okus ublažiti pripremom ukusnih pljeskavica od prokulica.

Cvjetača

Jedna je jedna od najzdravijih kupusnjača. Za razliku od ostalih vrsta kupusnjača, cvjetača je izrazito blagog okusa koji odgovara za pripremu raznih jela. Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina i magnezija. Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana. Za potpuno uživanje u njenom okusu, predlažemo ovu jednostavnu kajganu s cvjetačom i sirom.

Kupus

Kupus se često konzumira za detoksikaciju cjelokupnog organizma, koju je potrebno s vremena na vrijeme raditi. Dobar je izvor tiamina, kalcij, željeza, magnezija, fosfora i kalija. Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Kupus najčešće jedemo kao salatu, ali je odličan za pripremu juha, stoga svakako probajte ovu ukusnu juhu od kupusa.

Kelj

Kelj pripada skupini zelenog lisnatog povrća. Jako je zdrav, pristupačan i jednostavan za pripremu. Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, proteina, tiamina, riboflavina, folne kiseline, željeza, magnezija i fosfora. Odličan je izvor vitamina A, C, K, B6, kalcija, kalija, bakra i mangana. Kelj možete pripremati na razne načine, a mi vam predlažemo salatu od kelja i slanutka.

Špinat

Špinat, kao i kelj, pripada skupini zelenog lisnatog povrća. Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor niacina i cinka, a odličan izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana. Špinat je jedna od najzdravijih namirnica koju možete konzumirati. Pristupačan je, jednostavan za pripremu i ukusan. Svakako isprobajte ovaj odličan recept za njoke sa slanutkom i špinatom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije