Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najbolje povrće i voće za veljaču

Najbolje povrće i voće za veljaču

Najbolje povrće i voće za veljaču
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.02.2015.
  • Broj pregleda: 154
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jedite sezonsku hranu jer je zdravija!

Moramo priznati da su naši preci živjeli u skladu s prirodom u znatno većoj mjeri nego što mi danas živimo. Njihovu prehranu su činile namirnice koje su sami uzgajali i pohranjivali. Danas su nam sve te namirnice dostupne tijekom cijele godine.

Nekada su lokalne tržnice sadržavale voće i povrće koje je raslo u to doba godine. Primjerice, niste voće koje raste tijekom proljeća sigurno mogli naći zimi ili tijekom jeseni. Današnji supermarketi imaju razne namirnice u razno doba godine. Ipak, to ne znači da je njihova kvaliteta ista u svako doba godine.

Osim kvalitete, razlikuje se i cijena. Tako će, primjerice, brokula biti znatno kvalitetnija i jeftinija tijekom veljače, u odnosu na ljetne mjesece. Osim što je konzumiranje sezonskog voća i povrća odlično za vaše zdravlje, dobro je i za zaštitu okoliša jer se mora koristiti puno manje kemikalij za uzgoj namirnica tijekom sezone predviđene za njihov uzgoj.

Kada jedete plodove koji su sezonski, odnosno kada jedete plodove koji u prirodnim uvjetima rastu u određeno doba godine, jedete ih upravo onda kada su najzdraviji i najmanje štetni za vaše zdravlje.

Jesti sezonski znači imati:

  • bolji okus hrane - vrsni kuhari se slažu s time da je sezonsko voće i povrće najbolje
  • bolju kvalitetu hrane - svi stručnjaci se slažu da je hrana znatno bolje kvalitete kada se jede u doba godine kada je predviđeno da raste
  • bolju cijenu hrane - istraživanja su pokazala da su određene namirnice najjeftinije u doba godine kada rastu
  • zaštitu okoliša - uzgajanje namirnica u prirodnim uvjetima zahtijeva upotrebu manje kemikalija koje zagađuju okoliš.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije