Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najzdravije namirnice za kolovoz

Najzdravije namirnice za kolovoz

Najzdravije namirnice za kolovoz
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.08.2016.
  • Broj pregleda: 593
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sezonsko je zdravije!

Kupovina namirnica može biti poprilično mukotrpan zadatak. Ako znate što trebate kupiti, kupovina će proći puno jednostavnije i jeftinije. Kupnja sezonskih namirnica je zdrav i jeftin način prehrane.

Ovaj mjesec nam donosi obilje voća i povrća. Sve vrste su osvježavajuće, što ih čini odličnima za vruće ljetne dane. Veći dio ovih namirnica će vam pomoći zaštiti kožu od štetnog djelovanja sunca.

Najbolje voće

Marelice

Marelice sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i kalija, a odličan izvor vitamina A i C. Sada su najzdravije i najjeftinije, stoga ih svakako trebate iskoristiti.

Isprobajte ovaj jednostavan recept za kanapee od marelica.

Dinja

Dobar je izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline. Odličan je izvor vitamina A, C i kalija. Iako sadrže dosta šećera, dinje sadrže malo zasićenih masti i soli, i jako malo kolesterola.

Isprobajte ovaj zdravi smoothie naranče i dinje!

Lubenica

Lubenica je pravo ljetno voće s jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor kalija, a odličan izvor vitamina A i C. Lubenica je osvježavajuća, slatka i mirisna.

Kako biste u njoj uživali još više, predlažemo vam osvježavajući smoothie od lubenice, ananasa i manga!

Breskve

Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Veći dio kalorija dolazi od šećera. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija, i odličan izvor vitamina C.

Pripremite ukusni domaći džem od breskve i jagoda!

Nektarine

Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli, ali veći dio kalorija dolazi iz šećera. Poput breskvi, dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija. Odličan su izvor vitamina C.

Popijte smoothie od nektarina, ukusno i zdravo osvježenje!

Smokve

Ovo je doba godine kada možete uživati u svježim i zdravim smokvama. Dobar su izvor kalija, mangana, vitamina B6, a odličan izvor dijetalnih vlakana.

Ako želite isprobati nešto potpuno novo, pripremite salatu od jabuke, badema i smokve.

Grožđe

Iako tijekom godine nije pristupačno, sezona grožđa u kolovozu tek započinje. Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Odličan je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno samo po sebi, ne treba mu nikakvih dodataka.

Pripremite salatu od piletine, badema i grožđa.

Najbolje povrće

Paprika

Paprike su tijekom ostalih mjeseci poprilično skupe i pune pesticida. Svakako iskoristite sezonu paprika jer su dobar izvod tiamina, niacina, folne kiselina i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana. Paprike možete pripremati na različite načine.

Isprobajte ukusne i sočne paprike punjene tunom!

Tikvice

Sezona tikvica je sada na vrhuncu. Ovo ukusno povrće blagog okusa je dobar izvor proteina, vitamina A, tiamina, niacina, fosfora i bakra. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezija, kalija i mangana. Tikvice su uistinu jednostavne za pripremu i možete ih pripremati na različite načine.

Svakako isprobajte ovaj neobičan kolač od borovnica i tikvica!

Kukuruz

Pristupačan, ukusan i hranjiv, kukuruz pripada pravom ljetnom povrću. Sadrži malo zasićenih masti i jako malo kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na različite načine, a najpopularniji je kuhan i sa žara.

Pripremite ukusne pljeskavice od kukuruza i tikvica koje ćete obožavati!

Patlidžan

Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Sadrži dosta soli i veći dio kalorija dolazi iz šećera. Dobar je izvor vitamina K, tiamina, vitamina B6, folne kiseline, kalija i mangana, a odličan je izvor dijetalnih vlakana.

Pripremite zapečene patlidžane s mozzarellom i rajčicom!

Krastavci

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezija, fosfora i mangana, a odličan izvor vitamina C, K i kalija. Krastavce najčešće jedemo kao salatu, ali s njima možete raditi razna jela.

Kako biste u krastavcima tijekom ljeta uživali još više, pripremite detoksikacijsku voda od limuna, krastavaca i đumbira!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije