Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najzdravije namirnice za listopad

Najzdravije namirnice za listopad

Najzdravije namirnice za listopad
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.10.2016.
  • Broj pregleda: 1.016
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako jesti sezonsku hranu?

Današnji izbor namirnica je jako velik i skoro sve nam je uvijek dostupno. Iz tog razloga se jako jednostavno pronađemo u rutini i jedemo istu hranu. Kada biste jeli sezonski, to znači da biste jeli raznovrsno jer nije svaka namirnica dostupna uvijek, ako je uzgajana na prirodan način.

Pronađite uzgajivače

Vrlo lako može pronaći osobe koje uzgajaju hranu na prirodan način. Obično namirnice prodaju na tržnicama i štandovima.

Uzgajajte samostalno

Ako imate pristup bilo kakvoj obradivoj površini zemlje, iskoristite to. Posadite omiljeno voće i povrće i uživajte u njemu kada sazrije.

Prilagodite svoje recepte

Kuhajte s namirnicama koje su sezonske, iako to znači da ćete neka jela jesti samo u određeno doba godine.

Uzmite u obzir zamrzavanje hrane

Ako u sezonskim namirnicama želite uživati malo dulje, kupite malo veću količinu i napravite zimnicu. Na taj način ćete uživati u zdravim i ukusnim namirnicama, a nećete opteretiti novčanik.

Najbolje povrće

Cikla

Cikla sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, magnezija i kalija. Odličan je izvor folne kiseline i mangana. Ciklu najčešće jedemo kao salatu.

Ako želite isprobati nešto novo, predlažemo vam ovaj ukusni sok od mrkve i cikle za bolji rad štitnjače!

Brokula

Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana.

Pripremite detoksikacijsku juhu od brokule!

Prokulice

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina K, A, C, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Isprobajte hranjive i ukusne pljeskavice od prokulica i luka!

Kupus

Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Kupus ne moramo uvijek jesti na isti način.

Probajte ovaj recept za ukusan i jednostavan sok od kupusa i đumbira!

Repa

Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor vitamina B6, kalcija, fosfora i mangana, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija. Repa je jako ukusna i hranjiva.

Za hladnije dane predlažemo ukusnu juhu od mrkve i repe!

Cvjetača

Sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor proteina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Ako želite probati cvjetaču na potpuno drugačiji način, predlažemo vam juhu od cvjetače i badema!

Bundeva

Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija i magnezija. Odličan je izvor vitamina A, C, kalija i mangana.

Bundeva je ukusna i pristupačna i od nje možete pripremiti smoothie od bundeve i cimeta!

Najbolje voće

Šljive

Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K, a odličan su izvor vitamina C.

Pripremite domaći kolač od šljiva!

Grožđe

Sadrži jako malo kolesterola, zasićenih masti i soli. Dobar je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno, hranjivo i za vrijeme njegove sezone puno pristupačnije.

Isprobajte smoothie od grožđa i jogurta!

Naranče

Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina, folne kiseline i kalija. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Pripremite losos sa đumbirom, narančom i peršinom!

Kruške

Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Kruške su odlične za izradu deserta i jako dobro se slažu uz đumbir.

Svakako isprobajte tortu od krušaka!

Jabuke

Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Kako bi jabuke postale savršena grickalica, isprobajte ovaj recept za zdravi čips od jabuke!

Dunja

Sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C. Dunje su jako popularne za izradu kompota i džema.

Probajte sami napraviti džem od dunja!

Brusnice

Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A i K, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.

Predlažemo da isprobate ovaj recept za kolačiće od zobenih pahuljica i brusnica!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije