Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Navike koje nas debljaju

Navike koje nas debljaju

Navike koje nas debljaju
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.05.2013.
  • Broj pregleda: 5.951
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prema nedavnom istraživanju, prosječna osoba u jednom danu donese čak 200 odluka koje utječu na njezinu težinu. Nažalost, većina tih odluka nije ispravna. Samo male, naizgled bezazlene, stvari i navike mogu značajno utjecati na kilograme.

To je odlična vijest jer nije potrebno potpuno mijenjati životni stil i početi trčati maraton, već prestati s tih nekoliko navika koje nas debljaju. To su male promjene koje nemaju veze s vježbanjem ili prehranom, a značajno mogu utjecati na zdravlje i izgled.

Previše ili premalo sna

San je neophodan za zdravo funkcioniranje organizma. Znanstvenici su jednim istraživanjem dokazali da osobe koje spavaju 5 ili manje sati dnevno imaju čak dvostruko više abdominalne masti, u odnosu na one koji spavaju oko 7 sati dnevno.

Također se pokazalo da osobe koje spavaju previše, više od 8 sati dnevno, imaju dvostruko više abdominalne masti od osoba koje spavaju oko 7 sati dnevno. Kada ste umorni skloniji ste prejedanju, a prekomjerna količina sna nas dokazano čini lijenima.

Gledanje televizora

Nije potrebno napominjati da  previše vremena provedenog gledajući televizor nije zdravo, ali važno je da znate kako čak i gledanje televizora može biti zdravije. Sve što trebate je u isto vrijeme raditi nešto drugo.

Pranje posuđa u 30 minuta sagorijeva oko 70 kalorija. Možete vježbati dok gledate televizor. Gotovo sve što radite, pa čak i čitanje, troši više energije od gledanja televizora, stoga radite bilo što uz gledanje televizora.

Unos sokova

Znanstvenici ističu da nečiji rizik od nastanka pretilosti možemo izmjeriti učestalošću unosa sokova. Ako svakodnevno pijete gazirane sokove, s umjetnim sladilima, značajno povećavate rizik od nastanka pretilosti.

  • 1/2 čaše = 26% veći rizik od nastanka pretilosti
  • 1/2 do 1 čaše = 32.8% veći rizik od nastanka pretilosti
  • Više od 2 čaše = 47.2% veći rizik od nastanka pretilosti

Ove vrijednosti se odnose na čašu od 250ml, i to pod uvjetom da sokove pijete svakodnevno. Ovi postoci su iznenađujuće veliki. To ne znači da ne smijete povremeno uživati u nezdravim sokovima, već da njihov unos smanjite što je više moguće.

Veliki zalogaji

Znanstvenici iz Nizozemske su dokazali da veliki zalogaji i nedovoljno žvakanje hrane u većini slučajeva vode prejedanju. Osobe koje ne jedu polako i dovoljno ne žvaču hranu unose čak 52% više hrane od potrebnog. Svaki zalogaj žvačite najmanje 9 sekundi. Osim što ćete više uživati u obroku, mozak će imati više vremena da prepozna sitost.

Premali unos masti

Ne morate u potpunosti izbaciti mast. Istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi misli da je mast štetnija od ugljikohidrata, stoga povećavaju unos ugljikohidrata, a smanjuju unos masti. Kada biste nekoliko stotina kalorija iz ugljikohidrata zamijenili kalorijama iz masti, ubrzo bi primijetili smanjenje suvišnih kilograma.

Ugljikohidrati uzrokuju nagle promjene razine šećera u krvi. Nakon unosa ugljikohidrata, razina šećera u krvi se značajno povećava, ali nedugo nakon toga se počinje značajno smanjivati. Vi to osjetite kao pad i rast energije, i koncentracije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije