Omega masne kiseline

Omega masne kiseline

Omega masne kiseline
  • Objavljeno: Subota, 17.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Održavanje ravnoteže

Najveći problem je neravnoteža između omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Tradicionalno konzumiramo male količine omega 6 iz sjemena i orašastih plodova.
Dok omega 3 smanjuju upalu, omega 6 masne kiseline imaju tendenciju da ju potiču. Smatra se da neravnoteža doprinosi razvoju bolesti srca, raka, astme, artritisa i depresije. Neki smatraju da ova neravnoteža doprinos rastu upalnih poremećaja. Rješenje je podizanje razine omega 3 masnih kiselina. Mediteranska prehrana je dobar model, jer naglašava hranu koja je bogata omega 3 masnim kiselinama i nekim omega 9: to je malo mesa i mnogo cjelovitih žitarica, svježeg voća i povrća, ribe, maslinovog ulja, češnjaka, kao i umjerena konzumacija vina.

Postoji rasprava o najboljem izvoru omega 3 masnih kiseline. Možete dobiti omega 3 iz masne ribe, tableta ribljeg ulja ili biljnih dodatke, kao što su laneno ulje. Zabrinutost zbog otrova u ribi, a da ne spominjemo ekološke probleme povezane s uzgojem ribe, također  navodi neke ljude da se okrenu suplementima.

Sigurno je uzimati do 3g čistih EPA i DHA masnih kiselina dnevno. Kapsule ribljeg ulja imaju oko 0.3g EPA i DHA i to je vjerojatno najbolji način da znate točno koliko omega 3 masnih kiselina uzimate. Ovisno o vrsti ribe, razlikuje se i količina masnih kiselina koje sadrže.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije