Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Osnovna načela prehrane za osobe sa šećernom bolešću

Osnovna načela prehrane za osobe sa šećernom bolešću

Osnovna načela prehrane za osobe sa šećernom bolešću
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 10.301
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što se preporuča osobama sa šećernom bolešću?

Namirnice koje se preporučuju osobama sa šećernom bolešću s obzirom na energetsku i prehrambenu vrijednost i način pripremanja, preporučuju se i zdravim osobama.

Što to znači? Poglavito mijenjanje već ustaljenih "loših" prehrambenih navika počevši od broja obroka, dnevnog rasporeda obroka, količine i energetske vrijednosti pa do izbora (zamjene) namirnica, a za one koji se liječe tabletama ili inzulinom i dodatno usklađivanje prehrane s preporučenim liječenjem.

Isprobajte najbolje voće za dijabetičare!

Emocionalno i psihološki opterećeni već samom činjenicom postavljanja dijagnoze šećerne bolesti većina se obeshrabri, zbuni i uplaši gomilom novih podataka kojima budu trenutno zasuti. Kako bi se prevazišli ovakvi problemi nužno je svaku novootkrivenu osobu educirati i naučiti temeljnim činjenicama u provedbi i planiranju vlastitih jelovnika. Ono što pojedince najviše užasava je upravo mijenjanje prehrambenih navika i osjećaj da se radi o uskraćivanju, strogim zabranama i slično. Međutim, upravo je obrnuto: s novim saznanjima i spoznajama izbor postaje veći.

RAZRADA DIJETNOG PLANA

Ne postoji jedinstveni dijetni plan niti jednaki jelovnici za sve oboljele. Postoje samo načela, preporuke i dobri primjeri koji služe za bolje snalaženje. Odakle početi?

1. POSTAVITI CILJEVE:

  • Postići željenu razinu glukoze u krvi
  • Postići zdravu razinu lipida u krvi (kolesterola i triglicerida)
  • Postići i održavati poželjnu tjelesnu težinu (što bliže standardnoj težini za dob i spol)
  • Spriječiti, odgoditi ili liječiti dijabetičke komplikacije povezane s prehranom
  • Poboljšati zdravlje i kvalitetu življenja

2. ISPITATI DOSADAŠNJE PREHRAMBENE NAVIKE I NAČIN ŽIVLJENJA:

  • Uzimam li obroke svakodnevno otprilike u isto vrijeme i istoj količini?
  • Doručkujem li?
  • Jedem li svakodnevno voće i povrće?
  • Običavam li jesti između obroka ili kad nisam gladan/na?
  • Konzumiram li i koliko često alkoholna pića?
  • Jedem li često hranu bogatu šećerom?
  • Jesam li zadovoljan/na svojom tjelesnom težinom?
  • Bavim li se svakodnevno tjelovježbom?
  • Kakav mi je dnevni radni raspored?
  • Hranim li se često izvan kuće?

3. UTVRDITI PRIORITETE:

  • Premda su navedeni ciljevi važni za svakog prioriteti se donekle razlikuju ovisno o tome da li je osoba na liječenju samo dijetom ili tabletama i/ili inzulinom.

4. ODREDITI DNEVNI ENERGETSKI UNOS I IZRADITI DIJETNI PLAN:

  • Preporučeni dnevni energetski unos

Prije razrade svakog dijetnog plana potrebno je izračunati dnevni energetski unos izražen u kJ (kiloJoulima) ili kcal (kilokalorijama). Usporedbom tjelesne težine sa standardnom tjelesnom težinom (ST) za dob i spol određuje se stupanj uhranjenosti te prema tome potrebna dnevna količina energije. Kao mjera standardne tjelesne težine služi nam Indeks Tjelesne Mase - ITM (Body Mass Index - BMI). Indeks Tjelesne Mase - ITM je indikator tjelesne težine, a posredno indikator sadržaja masti u tijelu. Izražava se kao omjer težine u kilogramima i kvadrata visine u metrima:

ITM (BMI) = kg/m2

Provjerite kako smanjiti rizik od nastanka dijabetesa za 20%!

Prema ovom indeksu možemo stupnjevati stanje uhranjenosti odnosno pretilosti te odrediti kojem stupnju pripadamo. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)donijela je klasifikaciju pretilosti prema BMI:

Stupanj pretilosti Opis BMI ? Indeks tjelesne mase
pothranjenost pothranjeni < 18,50

normalni

primjereni

18,50 ? 24,99

pretilost I. stupnja

preteški

25,00 ? 29,99

pretilost II. stupnja

debeli

30,00 ? 39,99

pretilost III. stupnja

predebeli

> 40,00

Indeks tjelesne mase i procjena odstupanja od standardne težine može se odrediti i iz gotove tablice:

BMI 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 35 40
visina (cm) tjelesna težina
(kg)

147

41

44

45

48

50

52

54

56

58

60

62

63

75

86

149

43

45

47

49

52

54

56

58

60

62

64

67

78

89

152

44

46

48

50

53

55

58

60

62

64

67

69

80

91

154

45

48

50

52

55

57

60

62

64

67

69

71

83

95

157

48

50

52

54

57

59

62

64

66

69

71

74

86

98

160

48

51

53

55

59

61

64

66

69

71

73

76

89

101

162

50

52

55

57

60

63

65

68

71

73

76

78

92

104

165

52

54

57

60

62

65

68

70

73

76

77

81

95

108

167

54

56

59

61

64

67

70

72

75

78

80

84

97

111

170

56

57

60

63

66

69

72

75

77

80

83

86

100

114

172

57

59

62

65

68

71

74

77

80

82

85

89

103

117

175

58

61

64

67

70

73

76

80

82

85

88

91

106

121

177

60

63

66

69

72

75

78

82

85

88

91

93

109

125

180

62

65

68

71

74

77

80

84

87

90

94

97

112

128

182

64

66

70

73

76

80

83

86

90

93

96

99

116

132

185

65

68

72

75

78

82

85

89

92

95

99

102

119

135

187

67

70

74

77

80

84

87

91

95

98

101

104

122

139

190

69

72

76

80

82

86

90

94

97

100

104

108

125

143

192

72

74

77

81

85

88

92

96

100

103

107

110

129

147

visina
(cm)

tjelesna težina
(kg)

BMI

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

35

40

Izračun dnevnog energetskog unosa uz pretpostavku da kao standardnu tjelesnu težinu - ST uzmemo vrijednost tjelesne težine iz tablice za BMI 22 za žene, a 23 za muškarce:

normalni BMI

18,50 ? 24,99
ST
x
105 kJ (25 kcal)
+ dodatak za tjelesnu aktivnost
(ovisno o procjeni)
12,6 ili 21 ili 42 kJ (3, 5, 10 kcal) / kg ST
pretili BMI

> 25,00
ST
x
105 kJ (25 kcal)
oduzeti ovisno o stupnju pretilosti
1050 do 2100 kJ (250 do 500 kcal)
pothranjeni BMI

< 18,50
ST
x
105 kJ (25 kcal)
+ dodatak od 2100 kJ (500 kcal)
+ dodatak za tjelesnu aktivnost
12,6 ili 21 ili 42 kJ (3, 5, 10 kcal) / kg ST

Primjer izračuna dnevnog energetskog unosa za osobu ženskog spola koja obavlja srednje tešku tjelesnu aktivnost:

TT (tjelesna težina) = 57 kg
TV (visina) = 1,70 m
BMI = kg/m2 = 57/1,70(m2) = 20 (stupanj pretilosti: normalni)
Standardna težina - ST (BMI 22 za žene) = 63 kg

Dnevni energetski unos:

ST x 105 kJ (25 kcal) + dodatak za tjelesnu aktivnost od 21 kJ (5 kcal) x kg ST
63 x 105 kJ (25 kcal) + dodatak za tjelesnu aktivnost od 21 kJ (5 kcal) x 69
= 7938 kJ (1890 kcal)

Planiranje jelovnika prema tablici skupina jednakovrijednih namirnica i piramidi pravilne prehrane

Piramida pravilne prehrane za osobe sa šećernom bolešću zasniva se na podjeli namirnica u 6 skupina s obzirom na energetsku i prehrambenu vrijednost, a ne podrijetlo.

Saznajte kada su simptomi dijabetesa zabrinjavajući!

Za svaku skupinu postoji preporučeni dnevni unos. Ovisno o dnevnom energetskom unosu i planiranom broju obroka potrebno je točno utvrditi broj jedinica iz svake pojedine skupine. Pri tome je odnos između preporučenog unosa ugljikohidrata, bjelančevina i masti 50-60%:15-20%:25-30%. Energetska i prehrambena vrijednost namirnica definirana je kao 1 jedinica, što ovisi o vrsti namirnica, razlikuje se u masi, ali energetska i prehrambena vrijednost bez obzira na razlike u masi jednaka je za pojedine skupine u podjeli namirnica.

SKUPINA

NAMIRNICA

Preporučeni unos
(ovisno o dnevnom
energetskom unosu)

1. KRUH I ZAMJENE

3 ? 13 jedinica

2. POVRĆE

3 ? 5 jedinica

3. VOĆE

3 ? 5 jedinica

4. MLIJEKO I ZAMJENE

1 ? 2 jedinica

5. MESO I ZAMJENE

3 ? 10 jedinica

6. MASNOĆE I ZAMJENE

3 ? 8 jedinica

Namirnice se mogu odabrati iz Tablice zamjena jednakovrijednih namirnica prema preporukama ADA (The American Dietetic Association) koja je kod nas uz prilagodbe našim navikama i načinu prehrane preporučena u liječenju osoba sa šećernom bolešću.

SKUPINA NAMIRNICA

UH B M energetska vrijednost
1. KRUH I ZAMJENE 15 g 3 g trag 307 kJ (73 kcal)
ostali ugljikohidrati 15 g 3 g 5 g 349 kJ (83 kcal)
2. VOĆE 15 g 0 g 0 g 252 kJ (60 kcal)
3. MLIJEKO I ZAMJENE
potpuno obrano mlijeko (0,5%) 12 g 8 g 1,2 g 382 kJ (91 kcal)
obrano mlijeko (1%) 12 g 8 g 2 g 403 kJ (96 kcal)
obrano i zamjene (1,6%) 12 g 8 g 3,8 g 479 kJ (114 kcal)
djelomično obrano i zamjene (2,8%) 12 g 8 g 7 g 601 kJ (143 kcal)
4. POVRĆE 5 g 2 g 0 g 105 kJ (25 kcal)
povrće koje se ne uračunava < 5 g < 2 g 0 g < 84 kJ (20 kcal)
5. MESO I ZAMJENE
MESO (potpuno nemasno) 0 g 7 g do 1 g 189 kJ (45 kcal)
MESO I (nemasno) 0 g 7 g do 3 g 231 kJ (55 kcal)
MESO II (srednje masno) 0 g 7 g 5 g 307 kJ (73 kcal)
MESO III (jako masno) 0 g 7 g 8 g 420 kJ (100 kcal)
6. MASNOĆE I ZAMJENE 0 g 0 g 5 g 189 kJ (45 kcal)

Namirnice se mogu odabirati unutar istih skupina pazeći pri tome o preporučenoj količini (broju jedinica) iz određene skupine te broju i rasporedu obroka. Namirnice se mogu zamijeniti samo unutar iste skupine.

Osobe koje se liječe inzulinom kao i neke koje se liječe tabletama moraju posvetiti posebnu pozornost količini i vrsti hrane te rasporedu i vremenu obroka. Namirnice je potrebno vagati (ili mjeriti menzurom) dok ne steknete naviku odoka odmjeravati količinu hrane.

Saznajte kako brinuti o sebi ako imate dijabetes!

Knjižicu Upute o prehrani za osobe sa šećernom bolešću s primjerima gotovih dnevnih jelovnika prema energetskom unosu, rasporedu jedinica i prijedlogu namirnica možete dobiti na adresi HSDU-a.

5. SAMOKONTROLA I REZULTATI

  • Kako bismo ocijenili uspješnost dijete važna je samokontrola i praćenje rezultata.
  • Bilježenje rezultata samokontrole (samoodređivanje razine glukoze u krvi i glukoze i acetona u mokraći)
  • Vođenje dnevnika prehrane
  • Kontrola tjelesne težine vaganjem jedanput tjedno
  • NAPOMENA: ne zaboravite svakodnevnu tjelovježbu!

Nakon uputa liječnika i medicinske sestre potrebna je dodatna i trajna edukacija o prehrani i samokontroli. Kako ipak većina oboljelih uspije dobiti samo niz osnovnih informacija bez temeljite edukacije, dodatnu poduku moći ćete dobiti u mjesnim udrugama osoba sa šećernom bolešću koje će za svoje članove organizirati tečajeve u okviru programa Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga "Edukacija osoba sa šećernom bolešću".

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije